Climate Central'ın bilim insanları, 2014-2023 yılları arasında her yıl kaç kişinin yüksek gece sıcaklıklarından etkilendiğini ve bu durumun sağlık sorunlarına yol açtığını analiz etti. Araştırmaya göre, iklim değişikliği nedeniyle gece sıcaklıklarının 25 derecenin üzerinde olduğu dönemler, vücudun soğumasını engelleyerek ciddi sağlık sorunlarına yol açıyor. Bu durum, felç ve kardiyovasküler rahatsızlıkların yanı sıra ölüm riskini artırıyor. Ayrıca, sıcak geceler uyku kalitesini düşürerek, fiziksel ve zihinsel sağlık üzerinde olumsuz etkiler yaratıyor.
Eşitsizlik ve Yoksunluk
Yüksek gece sıcaklıklarının etkileri, ülkeler arasında ve içinde farklılık gösteriyor. Konut kalitesi ve klimaya erişim gibi faktörler nedeniyle düşük gelirli gruplar, bu sıcaklıklardan orantısız şekilde etkileniyor. Climate Central İklim Etkileri Araştırma Görevlisi Michelle Young, "Son on yılda iklim değişikliği nedeniyle 2,4 milyar insanın yılda en az 2 hafta daha 25 derecenin üzerinde geceler yaşadığını görüyoruz. Bu bulgular, iklimin neden olduğu gece sıcağı, uyku yoksunluğu ve beraberinde gelen fiziksel ve ruhsal sağlık etkileri nedeniyle bozulan pek çok yaşamla birlikte, ısınan bir dünyanın insan üzerindeki etkilerini bir kez daha gösteriyor" dedi.
Uyku ve Refah
ABD merkezli Laureate Beyin Araştırmaları Enstitüsünde Çevresel Ruh Sağlığından Sorumlu Baş Bilim İnsanı Nick Obradovich ise, "Geceleri ısının bu şekilde yükselmesi, buna bağlı uyku kaybıyla birlikte, bir dizi fiziksel ve ruhsal sağlık riskini de beraberinde getiriyor. Düşük gelirli insanlar ve yaşlılar gibi bazı demografik gruplar özellikle daha kötü etkileniyor. Uyku, refahın kritik bir bileşenidir ve bunu korumak için insanların daha sıcak gece sıcaklıklarına uyum sağlamalarına yardımcı olurken, gelecekte bu sıcaklıkların zaman içinde artma derecesini azaltmaya çalışmamız gerekecek" ifadelerini kullandı.
Acil Önlemler
Uzmanlar, iklim değişikliği nedeniyle artan gece sıcaklıklarının insan sağlığı üzerindeki olumsuz etkilerini azaltmak için fosil yakıt kullanımının durdurulması ve ormanların korunması gerektiğine dikkat çekiyor. 2023 yılının kayıtlara geçen en sıcak yıl olacağı düşünülürken, küresel sıcaklıkların daha da artmasını önlemek için acil önlemler alınması gerektiği vurgulanıyor.