Valilik girişimiyle coğrafi işaret belgesi alan 6 ürün, Hatay Gastronomi Çarşısı'nda düzenlenen programla tanıtıldı. Vali Mustafa Masatlı, Hatay'ın kültürel ve ekonomik değerlerinin korunarak gelecek nesillere aktarılması için çalışmaların devam ettiğini belirtti. Masatlı, coğrafi işaretli ürünlerin ulusal ve uluslararası pazarlarda rekabet gücünü artırdığını vurguladı.
Kente özgü daha önce 31 ürüne coğrafi işaret belgesi alındığını hatırlatan Masatlı, "Bu kapsamda en güçlü yönlerimizin başında gelen gastronomi zenginliğimizi desteklemek için Hatay’a göreve geldiğimiz günden bu yana, lezzetlerimiz, ürünlerimiz ve coğrafi işaretlerimizi tekraren toplayıp onları bir sonraki nesle emanet etmek için çalışmalarımızı sürdürüyoruz." dedi.
Masatlı, göreve geldiğinde 25 olan coğrafi işaret sayısını bugün itibarıyla 37'ye çıkardıklarını belirterek, "Tescil bekleyen tüm başvurularımız tamamlandığında da bu sayı önümüzdeki sene 124’e çıkacaktır. Sanıyorum bu sayıyla beraber Türkiye'de biz zirveye oturmuş olacağız. Şehrimizin kimliğine, değerlerine sahip çıkmak, hepimizin sorumluluğunda olan işlerimizdendir, bu bakımdan coğrafi işaret alması demek, mahrecinin ve menşeinin belli olması demektir." diye konuştu.
Vali Mustafa Masatlı, 6 Şubat 2023 depremlerinden etkilenen Hatay'ın yüzyıllara dayanan mutfak kültürünü yaşatmaya devam edeceklerini söyledi. Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Öntürk ise Hatay'a ait 6 ürünün daha coğrafi işaret tescil belgesi almasından duyduğu memnuniyeti ifade etti. Konuşmaların ardından katılımcılara tescillenen 6 ürün ikram edildi.