Suriye'nin bombardıman altındaki kenti Halep'te son bir yılda iki mezarlığın birden dolmasıyla artık ölüler bahçelere veya sokak kenarlarına gömülmeye başladı.

Rejim ve Rusya'nın son iki haftada yoğun bombardımana tuttuğu şehirde can kaybı yüzleri buldu, Amerikan Associated Press (AP) haber ajansı, kentte artık ölüleri gömecek yerin kalmadığını duyurdu.

Ajansa bilgi veren yerel yetkililer, eski mezarlığın son bir yılda dolduğunu, kullanılan ikinci mezarlıkta da hiç yer kalmadığını aktarıyor. AP'ye göre, saldırılarda can verenlerin bir kısmı morglarda bekletilirken diğerleri bina bahçelerine, sokak kenarlarına gömülüyor. AP'ye konuşan bir adli tıp yetkilisi de, "Toplu mezar açmak için elimizde kazı için makinemiz bile yok!" dedi.

Associated Press'in dün kentten geçtiği fotoğraflar arasında Rus askerleri dikkat çekti. Getirdikleri yardım konvoyuyla sokaklarda konuşlanan silahlı askerlerin, rejim tarafından kentten çıkarılan sivillerin korunmasında görev yaptığı görülüyor.

İKİ SEÇENEKLERİ VAR

Suriye ordusu ise, kentte mücadele eden muhaliflere Halep'ten ayrılmamaları halinde ölecekleri uyarısını yaptı. AP'ye konuşan Suriyeli general Şamir Süleyman, muhaliflerin önünde yalnızca iki seçeneğin bulunduğunu ve hayatta kalmaları için kentten ayrılmalarının şart olduğunu söyledi.

Süleyman, ordunun tüm mahalleleri temizleyinceye kadar durmayacağını belirterek halihazırda muhaliflerin kontrolündeki bölgelerin yarıdan çoğunu geri aldıklarını belirtti. Dün el değiştiren mahalleler arasında Katerci, Meysar ve Karm el Turab.

İRAN, LÜBNAN VE IRAKLILAR SAVAŞIYOR

Associated Press, Halep'te rejim kuvvetlerine destek veren çok sayıda İran, Lübnan ve Iraklı yabancı savaşçıların bulunduğunu bildiriyor.

Son iki haftada peş peşe mahalleleri muhaliflerin elinden alan rejim ve Rusya, 300'den fazla sivilin ölümüne neden olmuş durumda. BM ayrıca evlerinden kaçmak zorunda kalan sivillerin sayısının 31 bini bulduğunu açıkladı.

BMGK'DA OYLAMA VAR

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi, (BMGK), bugün Halep'e insani yardım ulaştırılması için çatışmalara bir hafta ara verilmesini isteyen tasarıyı oylayacak.

İspanya, Mısır ve Yeni Zelanda'nın hazırladığı önerinin akıbeti öğle saatlerinde netleşecek. Oylamalarda anahtar rol üstlenen Rusya'nın tavrı ateşkes kararını doğrudan etkileyecek. Moskova, 2011'den bu yana beş karar tasarısını veto etti.

Rusya'nın desteklediği Şam rejimi, 2012 yılından bu yana doğu kısmını muhaliflerin kontrol ettiği kentte 15 Kasım'da büyük bir operasyona girişmişti. Muhalifler ellerindeki bölgelerin yarıdan çoğunu kaybederken, küçük bir alana sıkışmış durumda.