Uluslararası Göç Örgütü'nün (IOM) yayımladığı bir raporda, başkent Port-au-Prince'in Poste Marchand Mahallesi ve çevresinde çetelerin sebep olduğu zorunlu göçlere dikkat çekildi.
Raporda, çetelerin saldırılarının devam ettiği ve son birkaç gün içinde 11 binden fazla kişinin evlerini terk etmek zorunda kaldığı belirtildi.
Entegre Gıda Güvenliği Aşama Sınıflandırması (IPC) analizleri, ülke nüfusunun yaklaşık yarısını oluşturan 5,4 milyon Haitilinin günlük gıda ihtiyacını karşılamakta zorluk çektiğini ortaya koydu.
Dünya Gıda Programı'nın (WFP) Ekim ayında yayımladığı bir raporda ise Haiti'nin "Batı yarımküredeki en ciddi açlık krizlerinden biriyle" karşı karşıya olduğu ve akut gıda güvensizliği yaşayan nüfusun dünya genelindeki en yüksek oranlardan birine sahip olduğu ifade edildi.
2024'TE 5 BİNDEN FAZLA KİŞİ ÇETE SALDIRILARINDA HAYATINI KAYBETTİ
Siyasi, ekonomik ve güvenlik sorunlarının gölgesinde yaşayan Haiti, 11 milyonu aşan nüfusuyla kıtlık riskiyle karşı karşıya.
Başkentin yüzde 80'inin silahlı çetelerin kontrolünde olduğu ülkede şiddet vakaları giderek tırmanıyor.
Birleşmiş Milletler (BM) Haiti Entegre Ofisi'nin verilerine göre, yılın başından bu yana 5 binden fazla kişi silahlı çetelerin saldırıları sonucu hayatını kaybetti.
Şiddet olayları, eski Başbakan Ariel Henry'nin Nisan 2024'te görevinden istifa etmesine, Geçici Konseyin kurulmasına ve 28 Mayıs'ta Garry Conille'in başbakan olarak atanmasına neden olmuştu.
Ancak Konsey, 11 Kasım'da Conille'in yerine iş insanı Alix Didier Fils-Aime'yi başbakan olarak atamıştı.