Edirne Göç İdaresi Müdürü Musa Aşılıoğlu, Edirne'nin eğitim şehri olmasına dikkat çekerek, ''Edirne'de toplam şu anda 6.180 ikamet izinli göçmen var. Bunların yüzde 80 i balkanlardan gelen öğrencilerimiz. Bunların içinde Batı Trakya ve Bulgaristan dan gelenler var. Yaklaşık 3.500 ü Batı Trakya, 1.000'e yakını Bulgaristan dan gelen ve diğer balkan ülkelerinden gelen soydaşlarımız veya oranın vatandaşı gelip bur da eğitimini alan öğrencilerimizden oluşuyor.'' dedi

Edirne Göç İdaresi Müdürü Musa Aşılıoğlu İstiklal Gazetesi'nden Yusuf Emin'in hazırlamış olduğu soruları yanıtladı. İşte o cevaplar...

Göç idaresinin görevleri nelerdir?

Göç idaresi 4 Nisan 2013 yılında yayınlanan yabancılar ve uluslararası kanun ile genel müdürlük statüsü ile kurulmuştur. Şu anda başkanlık statüsü ile devam ediyor. Cumhurbaşkanlığınca belirlenen politika ve stratejilerin uygulanmasını takip etmek ve bunları koordine etmek asıl görevlerinden birisi bu. Ayrıca göç ile ilgili tüm iş ve işlevleri yürütmek, kolluk birimleri ile koordineli bir şekilde hareket etmek alınan tedbirleri geliştirmek ve önerilerde bulunmak, uyum süreçlerini takip etmek ve projeler üretmek başlıca görevlerimizdir.

İkamet tezkerisi nasıl alınır? Kimler alabilir? Ülkemizde ikamet tezkere alan sayısı nedir?

Musa Aşılıoğlu: Yaklaşık olarak ülkemizde 1 milyon 200 bin civarında oturma izni mevcut. En çok Rusya, Irak ve Suriyeli vatandaşlar almış bulunmakta. Bunların arasında en çok öğrenci, kısa dönem ve aile ikamet izni olarak devam ediyor.

İkamet konusunun zorluğuna ve kolaylığına bakacak olursa bu şartlar kişinin durumuna göre geldiği yere ve bizim koymuş olduğumuz kurallara göre farklılık gösteriyor.

Prosedür nasıl ilerliyor?

Alınan vizelerin süresinin dolmasından sonra kalmaya devam etmek istenirse o zaman ikamet izni almak gerekir. Vize ve vize muhafiyetinin tanındığı süre genelde 90 günden fazla kalmak isteyenler için geçerlidir ve oturma izni almaları gerekir.

Oturma izinleri nasıl alınır?

Oturma izinleri il göç idareleri üzerinden E-ikamet sistemine başvurularak randevu günü gelip, göç uzmanları tarafından oturma izni talebi alınıyor ve bir müracaat belgesi veriliyor kişiye devamında ise kargoyla evlerine oturma izni belgesi geliyor.

Edirne'de ikamet tezkeresini daha çok kimler kullanıyor?

Edirne çok köklü yapısı olan bir şehir birçok medeniyet görmüş ve başkentlik etmiştir. Osmanlı zamanında da balkanlarda eğitimin başkenti konumunda olmuştur.

Edirne de toplan şu anda 6.180 ikamet izinli göçmen var. Bunların yüzde 80 i balkanlardan gelen öğrencilerimiz. Bunların içinde Batı Trakya ve Bulgaristan dan gelenler var. Yaklaşık 3.500 ü Batı Trakya, 1.000'e yakını Bulgaristan dan gelen ve diğer balkan ülkelerinden gelen soydaşlarımız veya oranın vatandaşı gelip bur da eğitimini alan öğrencilerimizden oluşuyor.

Uzun dönem ikamet izni nasıl alınır?

Uzun dönem ikamet izni Türkiye'de kesintisiz olarak 8 yıl ikamet izni almış kişilere veriliyor. Daha farklı şartlarda mevcut ama ana şartlardan biri bu.

6458 sayılı kanunun anayasamızın 42 ile 45. Maddeleri arasında bu izni alabilecek kişileri çok açık bir şekilde tarif etmiştir. Bu kanunlar kamuya açıktır isteyen istediği zaman bakabilir.

Sayın müdürüm, öğrencilerin tatillerde 3-4 aylık periyotlarda veya vatandaşlık durumunda izinleri nedeniyle bir sıkıntı yaşanır mı ?

Uzun dönem için kesintisiz 8 yıl izinleri olması lazım. Vatandaşlık çok ayrı bir boyut çalışma veya oturma izni ile kalma durumundan sonra vatandaşlık iş ve işlemlerini, nüfus ve vatandaşlık genel müdürlüğü yürütüyor biz o kısma çok dahil değiliz. Biz sadece vatandaşlık konusundan oturma izni kısmında varız. Tabi arada bir ay bile boşluk olsa kesinti olarak görülür.

Trakya Üniversitesi ile mevcut bir anlaşmanız var mı ?

Trakya Üniversitesi ile yapmış olduğumuz bir çok projemiz var bu iş birliği diğer ülkelere örnek olabilecek seviyede. Üniversitemiz ile birlikte ikamet izinleri ile ilgili projeler bile ürettik. Öğrencilerimiz ile sayısı paneller ve konferanslar gerçekleştirdik. Trakya üniversitemizde yaklaşık 4.500 uluslararası öğrenci var, neredeyse bütün bu uluslararası öğrencilerimizle temas halindeyiz. Her yıl 1 veya 2 defa oryantasyon programları düzenliyoruz. Biz onlara oturma izinlerini, Edirne deki kolaylıkları, çalışma izinlerini nasıl alabileceklerini ve üniversite bittikten sonra nasıl bir yol izleyebileceklerini anlatıyoruz.

Göç idaresinin kapısı onlara her zaman açık. Eski günlerinin aksine, içten ve samimi olarak Edirne de bu kurumları yönetiyoruz. Ayrıca Trakya Üniversitesi balkanlarda bu konuda en köklü üniversitelerden birisidir. Sayın rektörümüz genel sekreterimiz ve rektör yardımcılarımızın da gayretleriyle balkanlarda buraya gelen öğrenci sayısının artmasında da en büyük etken kendilerindedir.

Başta sayın valimiz olmak üzere büyüklerimizin de bizlere verdiği emir ve talimatlarla bizde gece gündüz çalışarak elimizden geleni yapıyoruz.

İl Göç İdaresi teknolojik olarak nasıl bir rol model ile ilerliyor?

'' Biz kendimiz ile yarışıyoruz.'' biz kendimizi hiçbir zaman başka bir ülkeyle kıyaslamadık, büyüklerimizden de böyle bir şey görmedim duymadım.

Bizim teknolojik olarak bir çok ülkeden önde olduğumuzu söylemek isterim. Biz kendi bünyemizde de çok hızlı bir şekil de ilerliyoruz ve dur durak bilmiyoruz. Bakanlığımız da bize liderlik ediyor.

Edirne üzerinde teknolojiyi çok faydalı bir şekilde kullanmak istiyoruz. Arkadaşlarımızın ikamet izinlerinde herhangi bir olumsuz durum ve aksilik yaşanmaması için bütün sosyal alanları da aktif olarak kullanıyoruz.

Teknoloji bizim hoşumuza giden ve daha çok keyif aldığımız bir alan bu konuda kıyaslama yapmak yerine sadece kendi içimizde bir yarış içinde olduğumuzu söyleyebilirim.