Elysee Sarayı Genel Sekreteri Alexis Kohler, Demokrat Hareket (MoDem) partisinden Başbakan olarak atanan François Bayrou’nun, siyasi partilerle 10 günlük müzakerelerin ardından yeni hükümeti kurduğunu açıkladı.

Bayrou'nun kabinesinde eski Başbakan Elisabeth Borne Eğitim Bakanı, eski başbakanlardan Manuel Valls Denizaşırı Topraklar Bakanı olarak yer aldı. Eric Lombard Maliye Bakanı, eski İçişleri Bakanı Gerald Darmanin Adalet Bakanı, Catherine Vautrin Sağlık Bakanı, Laurent Marcangeli Kamu Hizmeti Bakanı, Annie Genevard Tarım Bakanı, Marie Barsacq Spor ve Gençlik Bakanı, François Rebsamen ise Çevre Bakanı oldu. Savunma Bakanı Sebastian Lecornu, Dışişleri Bakanı Jean-Noel Barrot, İçişleri Bakanı Bruno Retailleau ve Kültür Bakanı Rachida Dati mevcut görevlerinde kalmaya devam etti.

AŞIRI SAĞCILARIN ETKİSİ TARTIŞILIYOR

Barnier hükümeti döneminde olduğu gibi, Bayrou hükümetinin de aşırı sağcıların desteğiyle şekillendiği iddiaları gündeme geldi. Hauts-de-France Bölgesi Başkanı Xavier Bertrand, Bayrou’nun kendisine Adalet Bakanlığı teklif ettiğini ancak Ulusal Birlik (RN) partisinin muhalefeti nedeniyle teklifin geri çekildiğini iddia etti. Bertrand, "Marine Le Pen’in onayladığı bir hükümete katılmayı reddediyorum." dedi. Fransız siyasetçiler, aşırı sağın doğrudan kabinede yer almamasına rağmen dolaylı etkisine tepki gösterdi.

BAYROU'NUN BAŞBAKAN ATANMASI

Haziran ayındaki genel seçimlerde hiçbir parti ya da ittifak tek başına hükümet kuracak çoğunluğu sağlayamadı ve Fransa, tarihindeki en parçalı meclis yapısına tanıklık etti. Cumhurbaşkanı Macron, meclisin küçük partilerinden Cumhuriyetçiler’in (LR) merkez sağcı ismi Michel Barnier’i başbakan olarak atamıştı. Ancak halkın iradesini temsil etmediği gerekçesiyle eleştirilen Barnier hükümeti, muhalefetin sunduğu gensoru önergesiyle devrildi.

331 milletvekilinin desteğiyle Barnier hükümeti düşürülürken, bu durum Fransa tarihinde 62 yıl sonra bir hükümetin gensoruyla devrilmesi anlamına geldi.

Cumhurbaşkanı Macron, 13 Aralık’ta François Bayrou’yu başbakan olarak atadı. Ancak azınlık hükümeti olan Bayrou kabinesi de selefi gibi mecliste gensoru tehdidiyle karşı karşıya. Uzmanlar, bu hükümetin de uzun ömürlü olmayabileceği yorumunu yapıyor.

Kaynak: AA