Çalışmalar, belirli bir gıdanın her yıl milyonlarca ölüme neden olan kalp hastalığı riskini de azaltabildiğini gösterdi.
Daha spesifik olarak yüksek kolesterol, kardiyovasküler hastalığın nedenlerinden biridir.
Bunun nedeni, kolesterolün arterlerde birikerek daralmasına ve kanın düzgün bir şekilde akmasını engellemesine neden olmasıdır.
Yüksek kolesterol genellikle beslenmeden kaynaklanır ve ana suçlulardan biri doymuş yağdır. Bu nedenle uzmanlar, insanlara kolesterol seviyelerini iyileştirmek için doymuş yağ alımını azaltmalarını tavsiye ediyor.
Ayrıca normal beslenmenize ekleyerek kolesterolü düşürmeye yardımcı olabilecek yiyecekler de vardır.
Bir uzman, tam da bunu yapabilecek bir gıda önerdi.
Beslenme terapisti Lucia Stansbie, mümkün olduğunca yemeklerinize zeytinyağı eklemenizi tavsiye etti.
"Zeytinyağı, kardiyovasküler sağlığı desteklemek için harika bir besindir ve sos ve yemek pişirmede tercih edilen yağ olmalıdır" dedi.
"Kardiyovasküler sağlığı desteklemek için harika bir beslenme biçimi olduğu bilinen Akdeniz diyetinin de merkezinde yer alıyor."
Uzman, zeytinyağının nasıl işe yaradığı hakkında daha fazla bilgi de verdi.
Lucia şunları söyledi: "Zeytinyağının tekli doymamış yağları düşük yoğunluklu lipoprotein kolesterolün ['kötü' kolesterol] düşürülmesine yardımcı olurken, antioksidanları inflamasyonu ve trombojenik durumu azaltır."
"Kan basıncını düşürmeyi teşvik ediyor ve kalp sağlığı için çok önemli olan genel kardiyovasküler sağlığı destekliyor."
"Zeytinyağının faydaları ve yağ içeriği hakkında pek çok araştırma var ve bu, çoğu sağlık profesyonelinin de hemfikir olduğu bir konu."
"Bilimsel araştırmalar aynı zamanda zeytinyağının kardiyovasküler sağlığın korunmasında da rol oynayan yüksek antioksidan içeriğini de vurgulamaktadır."
Frontiers in Nutrition'da 2022'de yayınlanan bir bilimsel rapor, zeytinyağının kardiyovasküler sağlık üzerindeki etkisine ilişkin mevcut 13 çalışmayı analiz etti.
Uzman bu araştırma üzerine şöyle dedi: "Daha düşük tüketimle karşılaştırıldığında, daha yüksek zeytinyağı tüketimi, kardiyovasküler hastalık (CVD) riskini önemli ölçüde azalttı."
Çalışma şu sonuca varmıştır: "Zeytinyağı tüketimi, KVH ve tüm nedenlere bağlı ölüm riskiyle ters ilişkilidir."
"Bu tür faydalar, günde 20 g'a kadar zeytinyağı alımıyla elde ediliyor gibi görünüyor, bu da gelecekteki çalışmalarda daha fazla araştırmayı hak ettiği anlamına geliyor."
Journal of the American College of Cardiology'de 2020'de yayınlanan ayrı bir araştırma, günde yarım çorba kaşığından fazla zeytinyağı tüketmenin kalp hastalığı riskini azaltabileceğini buldu.
"Daha yüksek zeytinyağı alımı, erkek ve kadınlardan oluşan iki büyük prospektif kohortta daha düşük koroner kalp hastalığı (KKH) ve toplam Kardiyovasküler hastalıkla (KVH) riski ile ilişkiliydi" dedi.
"Margarin, tereyağı, mayonez ve süt yağının zeytinyağı ile değiştirilmesi, KKH ve KVH riskinin azalmasına yol açabilir."