Milliyet'ten Ali Rıza Kardüz anlattı: "Her ramazan padişahların dillerden düşmeyen o binbir çeşit iftar sofraları anlatılır.

Tarih Arşivi’nde yayımlanan imzasız bir araştırmaya göre bu anlatımların dayanağı yoktur. Abartılı anlatımlardır.

II. Sultan Murad’ın verdiği bir iftar yemeğinin menüsünde koyun eti ve pilav vardır. Yemekler dört kişiye bir büyük tabak olacak şekilde bakır kaselerde sunulmuştur. Sofrada ekmek ve içecek yoktur...

Yavuz Sultan Selim önüne getirilen yemeklerden yalnız birini seçer ve doyuncaya kadar onunla yetinirdi.

Sultan Abdülhamid’in davetlerindeki menü; çorba, ana yemek, tatlı ve iftariyeliklerden ibarettir.

Normal zamanlarda da sade yemekleri tercih eden Sultan Abdülhamid’in en çok sevdiği yemek ise çılbırdır.

1469 tarihli bir belgeye göre Fatih Sultan Mehmet günde iki öğün yemek yerdi. Güneş batımındaki ikinci öğün, belli bir perhizin uygulandığı izlenimini verecek kadar sadedir:
Çorba, etli bir yemek, yoğurt ve genellikle çiğ yenen salata cinsinde otlardan ibarettir. Daha ilginci ise ana yemek öyle günden güne değişmezdi. Padişah ayın ilk 15 günü her akşam şalgamlı ve yumurtalı kuzu ve geriye kalan 14 gün soğanlı tavuk kebabı yerdi. En sevdiği yemek ıspanaktı.

1573 yılı ramazanında kayıtlara geçen Sultan II. Selim’in iftar menüsü pilav, tavuk, bir sebze yemeği ve tatlıdan ibarettir.
Sofrada içecek olarak da şerbet sunulmuştur.