Fitch Ratings, Türkiye ekonomisine ilişkin değerlendirmesini açıkladı. Kredi derecelendirme kuruluşundan yapılan açıklamada, Türkiye'nin uzun vadeli döviz cinsinden kredi notunun "B+"dan "BB-"ye yükseltildiği, not görünümünün ise "durağan" olarak belirlendiği aktarıldı.
Açıklamada, pozitif reel faiz oranlarının, düşük cari hesap açıkları ve döviz korumalı mevduatlardaki kademeli düşüşün, muhtemelen dış tamponlardaki iyileşmenin kalıcılığını destekleyeceği belirtilerek, rezervlerin bu yıl sonunda 158 milyar dolara, 2025 sonunda 165 milyar dolara çıkmasının öngörüldüğü belirtildi.
Parasal sıkılaştırmanın, yetkililerin enflasyonu düşürme stratejisi için önemli olan liranın gerçek değer kazanmasına yol açtığı kaydedilen açıklamada, "Fitch, sıkı bir parasal politika duruşunun öngörülen mali konsolidasyon ve ihtiyatlı asgari ücret ayarlamalarıyla birleştirilmesinin enflasyonda önemli bir düşüşü destekleyeceğine ve iyileştirilmiş dış likidite tamponlarının, düşük cari açıkların ve azaltılmış dolarizasyonun sürdürülmesine yardımcı olacağına dair daha fazla güven duyuyor." değerlendirmesinde bulunuldu.
Fitch Ratings’in açıklamasında, Türkiye'nin enflasyonunun bu yılı yüzde 43'te tamamlamasının beklendiği, 2025 sonunda ise yüzde 21’e düşeceği öngörülüyor. Cari açığın bu yıl Gayrisafi Yurt İçi Hasıla'nın (GSYH) yüzde 1,9’una gerilemesi ve 2025-2026 döneminde ortalama yüzde 1,7 olması tahmin ediliyor.
Ayrıca, mevcut ekonomik programın siyasi liderlikten destek almaya devam ettiği vurgulandı, ancak politika geri dönüşleri riskinin hala mevcut olduğu belirtildi.
FITCH RATINGS’TEN TÜRKİYE EKONOMİSİNE İLİŞKİN BEKLENTİLER
Fitch Ratings’in açıklamasına göre, Türkiye ekonomisinin bu yıl yüzde 3,5, 2025'te ise yüzde 2,8 büyümesi bekleniyor. Avrupa Birliği'nde öngörülen kademeli toparlanmanın, Türkiye'nin net ihracatını destekleyeceği bildirildi.
Geçen yıl eylülde Türkiye'nin kredi notunu "B" olarak teyit eden Fitch Ratings, not görünümünü 2 yılın ardından "negatif"ten "durağan"a çevirmişti. Bu yıl mart ayında ise ülkenin kredi notunu "B"den "B+"ya yükseltirken, not görünümünü "durağan"dan "pozitif"e çıkarmıştı.