Pilavların, böreklerin ve kahvaltının vazgeçilmezi tereyağ ile ilgili yapılan araştırma sonuçları korkuttu. Amerikalı sağlık dergisi olan JAMA Internal Medicine dergisinde yayımlanan geniş çaplı bir araştırma, tereyağı tüketimi ile ölüm riski arasındaki bağlantıyı ortaya koydu.
ABD’de 221 bin orta yaş ve üzeri birey üzerinde yapılan ve 30 yıl boyunca takip edilen çalışmada, çok tereyağı tüketenlerin ölüm riskinin, az tüketenlere kıyasla yüzde 15 daha yüksek olduğu tespit edildi.
Öte yandan, bitki bazlı yağları daha fazla tüketen bireylerin ölüm riskinin, daha az tüketenlere kıyasla yüzde 16 daha düşük olduğu belirlendi. Çalışma, tereyağı yerine bitki bazlı yağlara yönelmenin, ölüm riskini yüzde 17 oranında azaltabileceğini öne sürüyor.
Bitkisel Yağlar Daha Sağlıklı Bir Alternatif
Araştırma, doymamış yağ oranı yüksek olan bitkisel yağların, doymuş yağ içeren tereyağı gibi ürünlere kıyasla daha sağlıklı bir seçenek sunduğunu ortaya koyuyor. İskandinav ve Baltık ülkelerinde yapılan benzer çalışmaların da bu sonuçları desteklediği belirtiliyor. Bu tür araştırmalara göre, doymamış yağ asitleri, kalp hastalıkları ve tip 2 diyabet riskini azaltabiliyor.
Tereyağı Tüketenler Daha Az Egzersiz Yapıyor
Çalışmada ayrıca, fazla tereyağı tüketen bireylerin sigara içme ve obez olma olasılıklarının daha yüksek olduğu, buna karşılık egzersiz yapma oranlarının ise daha düşük olduğu gözlemlendi. Araştırmacılar, bu faktörlerin de ölüm riski üzerinde etkili olabileceğini vurguluyor.