Ekonomik gidişat bankacılık sektöründe de kriz yaratırken, bankalar, kredi kartlarından nakit avans kullandırımını artırmaya başladı. Bireysel kredilerde yıllık faiz yüzde 31.49 seviyesine yükselirken kredi kartlarında faiz oranları yüzde 1,36'da kalınca vatandaş bireysel krediler yerine kredi kartlarından taksitli nakit avans kullanmaya yöneldi.
BDDK verilerine göre, bankacılık sektörünün 24 Mart haftasında 8,4 trilyon liraya ulaşan toplam kredi hacminde tüketici kredisi ve bireysel kredi kartlarının payı 1 trilyon 805 milyar lira oldu. Taksitli ticari krediler ve kurumsal kredi kartlarını da eklediğimizde rakam 4 trilyon TL'yi geçiyor.
SON BİR HAFTADA 25 MİLYAR YÜKSELİŞ
Dünya gazetesi haberine göre; 1,8 trilyon liraya ulaşan bireysel kredi ve kredi kartı hacminin 551 milyar 714 milyon lirasını bireysel kredi kartları oluşturdu. Yılbaşından bu yana bireysel krediler 170 milyar lira artarak 1 trilyon 83 milyar liradan 1 trilyon 253 milyar liraya yükseldi. Buna karşı kredi kartı hacmindeki artış 100 milyar lirayı geçerek 446 milyar liradan 551 milyar liraya ulaştı.
Özellikle son bir haftalık yükselişin 25 milyar lirayı bulması dikkat çekti. Bireysel kredilerde artış oranı yüzde 17 olurken bireysel kredi kartları tarafında bu artış oranı yüzde 24'ü buldu. İhtiyaç kredisindeki faizlerin yükselmesi kredi kartı harcamalarına yansıdı. Yüksek faizden kredi çekmek istemeyenler ihtiyaçlarını kredi kartlarıyla gideriyorlar.
'HEM BANKALARIN HEM MÜŞTERİLERİN İŞİNE GELİYOR'
Bankacılık kaynakları, bu artışın ana sebebinin faiz oranları olduğunu söylüyor. Bir kaynak, 'Müşteriler son dönemde bireysel kredi çekmek yerine kredi kartlarından taksitli nakit avans çekmeyi tercih ediyor. Hızlı ve prosedürlerle uğraşmadan 12 taksitle nakit avans çekebilme imkanı müşterilere daha cazip geliyor. Maaşının 4 katına kadar kredi limiti kadarını nakit avans olarak çekebiliyor. Bu durum hem komisyon oranlarından daha fazla gelir elde eden bankaların hem de daha uygun ve hızlı kredi kullanan müşterilerin işine geliyor' diye konuştu.