Ezan okunurken yatmak günahtır, ezanın sesi duyulduğu anda hemen kalkılıp oturulması gerekir!” şeklindeki sözlere çocukken çok duymuş ya da dedelerinizden, anneannelerinizden sıkça duymuş olabilirsiniz. Bu halk arasında dilden dile dolaşan sözün ne kadarı doğru ne kadarı doğru değil? İşte gelin bu noktaya eğilelim.

EZAN OKUNURKEN YATMAK/UZANMAK GÜNAH MI?

Ezan okunurken uzanmak günah değildir. Ayrıca tevazu içerisinde bulunarak ezanın sözlerini tekrarlamak faziletlidir.

Ezana saygısızlık kastı olmaksızın, bu tip durumlarda uzanılmasında, yatılmasında sakınca olmaz. Yatılan veya oturulan yerde ezanı dinler ve biliyorsanız uygun katılım yapar, sonunda da ezan duası okunabilir.

Ezanı işiten bir Müslüman müezzinin sözlerini ondan sonra tekrar eder.

Ancak, “Hayye ale’s-salâh” ve “Hayye ale’l-felâh”ta bunların yerine “Lâ havle ve lâ kuvvete illâ billâh” / "Bütün değişimler, bütün güç ve hareket Allah’ın iradesiyle mümkündür." cümlesini tekrar eder.

Sabah ezanında ilâve edilen, “es-Salâtü hayrün mine’n-nevm” cümlesine de “Sadakte ve berirte” / "Doğru ve haklı söyledin." diye karşılık verilir.

Ezanın bitiminden sonra Hz. Peygamber (asm) Efendimizin öğrettiği ve şefaatine vesile olacağını haber verdiği şu dua okunabilir;

“Allāhümme rabbe hâzihi’d-da‘veti’t-tâmme ve’s-salâti’l-kāime âti Muhammeden el-vesîlete ve’l-fazîlete ve’b‘ashü makāmen mahmûdeni’llezî vaadteh”

Anlamı ise şu şekildedir;

Ey bu mükemmel davetin ve daimî çağrının (veya kılınacak namazın) rabbi olan Allah'ım! Muhammed’e sana yaklaştırıcı her türlü vesileyi ihsan et, onu faziletlerle donat. Onu -Kuran-ı Kerim’inde- vaad ettiğin övgü makamına yücelt. (Buhârî, Eẕân, 8)

Kaynak: Derya Sarıtepeci