Epilepsi yalnızca bir sağlık problemi değil, aynı zamanda önemli bir sosyal sorundur. Epilepsi hastasının geçirdiği nöbetler toplum içindeki bireysel üretkenliği de etkiliyor. Bundan dolayı epilepsi hastalarının ehliyet alamayacağına dair bir ön yargıda bulunuyor. Peki “Bu doğru mu? Epilepsi hastaları ehliyet alabilir mi? Hangi hastalar ehliyet alamaz?” İşte ayrıntılar…
EPİLEPSİ HASTALARI EHLİYET ALABİLİR Mİ?
Türkiye’de epilepsi hastaları önceki yıllarda sürücü ehliyeti hiç alamıyordu. Ancak 2016 Kasım ayında yayınlanan yeni bir yönetmelikle sürücü belgesi alma şartları belirlenmiştir. İşte o şartlar;
- Epilepsi hastaları yalnızca 1. grup sürücü belgesi alabilirler ve ambulans, resmi veya ticari araç alıp, kullanamazlar.
- Bilinç kayıplı epileptik nöbet geçiren hastalar 6 aylık periyodlarla kontrol muayenesi yaptırdıklarını beyan etmeleri, 5 yıl boyunca nöbet geçirmediklerini ve antiepileptik ilaç kullanmadıklarını belgelemeleri gerekir.
- Bu hastalığın direksiyon başında tekrarlama olasılığı olmayan, fark edilir bir uyarıcıdan dolayı da uyarılmış nöbet geçiren kişilere nöroloji uzmanının görüşüne göre sürücü belgesi verilebilir.
- İlk ya da tek uyarılmamış epilepsi nöbeti geçiren kişilerin 6 aylık periyodlarla kontrol muayenesi yaptırdıklarını, 3 yıl boyunca nöbet geçirmediklerini ve antiepileptik ilaç kullanmadıklarını belgelemeleri ile birlikte nöroloji sağlık kurulunda değerlendirilebilir.
HANGİ HASTALAR EHLİYET ALAMAZ?
Epilepsi ehliyet almanın önünde bir engel mi? sorusunun yanında hangi hastaları ehliyet alamaz? sorusu da sık soruluyor. İşte detaylar;
Sağlık durumu elverişsiz olanlar yani, denge problemi yaşayanlar, işitme problemi olanlar, Her iki gözü 120 dereceden az görenler, İleri derecede diyabet hastası olanlar, Organ yetmezliği, kronik baş dönmesi olanlar ehliyet alamazlar.
Bu kriterlerin yanında akıl sağlığı yerinde olmayan ya da psikiyatrik bir rahatsızlığı bulunan bireyler ehliyet alamazlar. Son olarak da madde bağımlısı olan kişiler alamaz.