Ticaret Bakanlığı'nın, tüketici haklarını korumak, sahte ilanlarla vatandaşların karşılaştığı fiyat manipülasyonlarını engellemek ve taşınmaz ticaretinde kayıt dışılığı önlemek amacıyla ilan platformlarında uygulayacağı "doğrulanmış ilan" düzenlemesi, emlak sektöründe pazar günü itibarıyla yürürlüğe giriyor.

Düzenleme kapsamında, Bakanlık tarafından kurulan Elektronik İlan Doğrulama Sistemi (EİDS) pazar günü itibarıyla devreye alınacak. Yılbaşından itibaren ise emlak ticaretinde zorunlu olarak uygulanacak.

Böylece, platformlardaki emlak ilanları yalnızca taşınmaz sahibi, bu kişinin birinci ve ikinci derece hısımları veya eşi tarafından verilebilecek ya da taşınmaz sahibince yetkilendirilen emlak işletmeleri tarafından sunulabilecektir.

Sistem aracılığıyla, taşınmaz sahibi e-Devlet'te oluşturulan ekrandan emlak işletmesini yetkilendirebilecek. Bu ekrandan, ilana konu taşınmazı, yetki vermek istediği emlak işletmesini ve yetki süresini belirleyerek işlemini tamamlayabilecektir.

20 BİN EMLAKÇI YETKİ BELGESİ İÇİN MÜRACAAT ETTİ

Taylan, konutta "doğrulanmış ilan" düzenlemesine yönelik değerlendirmelerde bulundu. Sektör temsilcileri olarak bu uygulamayı desteklediklerini belirten Taylan, elektronik ilan doğrulama sisteminin 15 Eylül'de yürürlüğe gireceğini ancak düzenlemenin 1 Ocak 2025'e kadar zorunlu olmayacağını ifade etti.

Emlakçılar olarak gerekli hazırlıkları tamamladıklarını belirten Taylan, "Türkiye'nin dört bir yanındaki odalarımız, komitelerimiz ve Ticaret Bakanlığı'na bağlı ekiplerimiz, gerekli açıklamalar ve kamu spotlarıyla hem tüketicileri hem de esnafımızı bilgilendirdi. Bu nedenle, emlak ofislerimiz konu hakkında yeterli bilgiye sahip ve düzenlemeyi uygulamak için hazır." değerlendirmesinde bulundu.

Türkiye Emlak Müşavirleri Federasyonu Başkanı Hacı Ali Taylan, emlakçıların, 15 Eylül'de yürürlüğe girecek doğrulanmış ilan düzenlemesi için gerekli tüm hazırlıkları tamamladığını duyurdu.

Taylan, 1 Ocak 2025’e kadar düzenlemedeki eksikliklerin tespit edileceğine dikkat çekerek, bu süreçte tüketicilerin ve esnafın teknik zorluklarının Bakanlık tarafından inceleneceğini belirtti. Taylan, yeni yılda doğrulanmış ilan uygulamasında ortaya çıkabilecek eksikliklerin giderilerek düzenlemenin tamamen zorunlu hale getirileceğini ifade etti.

Emlak sitelerinin de gerekli altyapı çalışmalarını tamamladığını belirten Taylan, "Siteler altyapı çalışmalarını tamamladı. Bazı emlak ilan portalları bu düzenlemenin müşteri kaybına yol açabileceğini düşünüyor, ancak herkes bu düzenlemeyi uygulamak zorunda. Bakanlığın ciddi yaptırımları olacak. Aldığım bilgilere göre, tüm emlak portalları altyapılarını hazırladı." şeklinde konuştu.

Taylan, düzenleme kapsamında yetki belgesi olmayan emlakçıların emlak portalları üzerinden ilan veremeyeceğini hatırlatarak şunları ifade etti:

"Şu anda Bakanlıktan yetki belgesi almış yaklaşık 70 bin emlakçımız bulunuyor ve 20 bin emlak ofisi de yetki belgesi almak için başvuruda bulundu. Bu nedenle, yıl sonuna kadar yetki belgesi almış emlakçı sayısının 90 bine ulaşmasını bekliyoruz. Son zamanlarda eğitimlere katılım ve başvuruların hızlandığını gözlemliyoruz. Emlakçılarımız, yetki belgesi almak için hızlı bir şekilde çalışmalarını sürdürüyorlar."

10 SORUDA "DOĞRULANMIŞ İLAN" DÜZENLEMESİ

Söz konusu düzenlemeye ilişkin merak edilen 10 soru ve 10 cevap şöyle:

DOĞRULANMIŞ İLAN NEDİR, HANGİ AMAÇLA UYGULANACAK?

Vatandaşlar, e-Devlet üzerinden kendilerine ait gayrimenkulü seçip açılacak pencereden emlakçısını yetkilendirebilecek. Emlakçılar ise aldıkları yetkiyle emlak portallarına ilan girebilecek ve bu ilanlar "doğrulanmış ilan" olarak yayımlanacak. Yeni uygulama ile, gayrimenkul ilanlarının siteye verilme süreci resmi hale getirilecek. Düzenleme, tüketici mağduriyetlerini önlemek ve sahte ilanlarla vatandaşları karşı karşıya getiren fiyat manipülasyonlarını engellemek amacıyla uygulanacak. Ayrıca, yetki belgesi olmayan emlakçıların ilan vermeleri engellenerek, kayıt dışı emlakçılıkla da mücadele edilecek.

DOĞRULANMIŞ İLAN DÜZENLEMESİNE NE ZAMAN GEÇİLECEK VE DENETİMİ KİM YAPILACAK?

İlan platformları, yetki doğrulama uygulamasına ilişkin teknik çalışmalarını 15 Eylül'e kadar tamamlayacak ve sistem bu tarihten itibaren devreye alınacak. Uygulama, 1 Ocak 2025'ten itibaren tamamen uygulanmaya başlanacak ve bu tarihten sonra yetki doğrulaması yapılmadan emlak portallarında ilan verilemeyecek. Düzenlemenin denetimi ise Ticaret Bakanlığı tarafından gerçekleştirilecek.

EMLAKÇILARIN DÜZENLEMEYE UYUM SÜRECİNDE NELER YAPMALARI GEREKİYOR?

Emlak işletmeleri, Elektronik İlan Doğrulama Sistemi'nde (EİDS) yetki doğrulamasının devreye alınmasının ardından ilan verirken sorun yaşamamaları ve idari yaptırımla karşılaşmamaları için yetki belgesi almak zorunda olacaklar.

EİDS VE EMLAK YETKİ BELGESİ NEDİR?

EİDS, elektronik platformlarda ilan yoluyla taşınmaz satan kişinin kimlik bilgileri ile ilana konu taşınmazı pazarlama yetkisini doğrulayan bir sistemdir. Emlak yetki belgesi ise kişilerin taşınmaz ticareti yapabilmesine resmi olarak izin veren, ticaret il müdürlükleri tarafından verilen bir evraktır. Bu belge, kişilerin emlak ofisi açmaya dair mesleki yeterliliklerini kanıtlayan bir nitelik taşır.

AYNI TAŞINMAZA İLİŞKİN KAÇ EMLAKÇI YETKİLENDİRİLEBİLECEK?

Aynı taşınmaza ilişkin birden fazla emlak işletmesinin yetkilendirilmesi mümkün olacaktır. İlan platformlarında aynı taşınmaza dair başka ilanlar bulunması durumunda, diğer ilanların fiyat bilgilerini içeren kısa yollar veya linkler paylaşılacaktır.

KİRALIK TAŞINMAZ İLANLARININ DA DOĞRULANMASI ZORUNLU OLACAK MI?

EİDS yetki doğrulama uygulaması, hem satılık hem de kiralık taşınmaz ilanları için zorunlu olacaktır. Ancak, günlük kiralık taşınmazlar, henüz kat irtifakı tesis edilmemiş konut projeleri, Toplu Konut İdaresi Başkanlığı ve Emlak Konut Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı konut projeleri ile gecekondu vasfındaki taşınmazlar gibi tapusu bulunmayan taşınmazlar bu uygulamaya dahil edilmeyecektir. Ayrıca, tapusu bulunmayan taşınmazlara ilişkin ilanlar platformlarda yer alabilecek, ancak bu ilanların girişinde taşınmazın tapu kaydının bulunmadığına dair bir işaretleme yapılacak ve bu durum ilanda belirtilecektir.

VATANDAŞLAR, EMLAKÇI YETKİLENDİRMEDEN KENDİ İLANLARINI EMLAK PORTALLARI ÜZERİNDEN YAYINLAYABİLECEK Mİ?

Kişi, kendisine ve birinci derece akrabalarına, eşi, annesi, babası ve çocuklarına ait emlakla ilgili ilanları doğrulanmış olarak yayınlayabilecektir.

YETKİLENDİRME SONRASINDA, VERİLEN YETKİNİN İPTALİ MÜMKÜN OLACAK MI?

e-Devlet yetkilendirme ekranında, taşınmaz sahibi tarafından verilen yetki iptal edilebilecektir. Ancak, yetkilendirmenin iptali durumunda ilan otomatik olarak yayından kalkmayacaktır.

YETKİLENDİRİLMİŞ EMLAKÇININ, KONUT ÜZERİNDEKİ YETKİ SÜRESİ NE KADAR OLACAK?

Yetkilendirme ekranında, taşınmaz sahibi tarafından yapılacak yetkilendirmenin süresi en az 3 ay olacak ve bu süre, taşınmaz sahibi tarafından aynı ekrandan uzatılabilecektir.

DOĞRULANMIŞ İLAN, OTOMOTİV SEKTÖRÜNDE DE GEÇERLİ OLACAK MI?

Düzenleme ilk aşamada emlak sektöründeki ilanlarda uygulanacak. Ancak, ilerleyen süreçte otomotiv satışlarında da doğrulanmış ilan düzenlemesine geçilmesi planlanmaktadır.

Kaynak: AA