YAŞAM

Eksi 30 derecede ata sporu

Abone Ol

Türklerin Orta Asya'dan Anadolu'ya taşıdığı savaş oyunu cirit, "dadaşlar diyarı" Erzurum'da yüzyıllardır yaşatılıyor. Kentteki cirit sahaları ve açık alanlarda hafta sonları bir araya gelen dadaşlar, önce atlarını kaşağıyla tımar ediyor. Ardından atlarını nalından eyerine kadar kontrol ederek hazır hale getiren cirit meraklıları, daha sonra özel çizme ve formalarını giyiyor. Bir süre atlarını fazla yormadan koşturan ciritçiler, ardından rakip oyuncularla karşılaşma yapıyor. Soğuk ve karlı havada nefesleri buharlaşan atlar, yarım metrelik karda dört nala koşarak karşılaşmaya renk katıyor.

‘CİRİT ANLATILMAZ YAŞANIR’

Kışın sıfırın altında 30 dereceye düşen hava sıcaklığına rağmen cirit oynamaktan vazgeçmeyen dadaşlar, atlarını dört nala sürüp adrenalin yaşarken, ata sporunu da geleceğe taşıyor. Yaklaşık 10 yıldır cirit yaptığını belirten Uzmanlar Atlı Spor Kulübü Başkanı Cüneyt Sayım, "Cirit, anlatılmaz yaşanır. Bunu adlandıracak olursak iki canlının tek vücut olduğu bir spor dalıdır. Bu spor dalının dünyada bir benzeri yok. Bu spordaki adrenalin diğer sporlardaki gibi değildir." dedi.

ARTI VE EKSİ PUANLAR TOPLANIR

Ciritte sporcunun atını iyi kullanmasının önem taşıdığını vurgulayan Sayım, "Takım, alay dediğimiz, kendi yerlerinde durur ve karşı takımdan bir ciritçi gelerek hamlesini yapıp, ciridi attıktan sonra, hamleyi karşı tarafa vermiş olur. Karşı taraftan da başka bir sporcu diğer atlının peşine gider ve ciridini atmaya çalışır. Oyun bu şekilde devam eder. Ciritte maç sonunda artı ve eksi puanlar toplanır. Hangi takımın artı puanı fazlaysa o takım kazanır." diye konuştu.

OSMANLI'DAKİ ADI 'ÇAVGAN'

Ciridin Orta Asya'dan Anadolu'ya uzanan bir gelenek olduğunu ve Osmanlı döneminde de sultanların bu oyunu oynattığını dile getiren Sayım, şunları kaydetti: "Cirit, geçmişte savaşçıların ellerindeki mızrakları düşmana atma talimlerinden ortaya çıkan bir oyun. Mızrak atma antrenmanı daha sonra cirit oyununa dönüşmüş. Osmanlı'da buna 'çavgan' adı verilmiş. Türkiye Cumhuriyeti kurulduktan sonra ise cirit adını almış. Şu an yaklaşık 20 ilde bu sporla ilgilenen kulüpler var ama cirit, ağırlıklı olarak Erzurum ve Uşak'ta oynanmaktadır."