Vergi Kanunlarına göre Türkiye’de gelirin ücret, gayri menkul, sermaye, ticari, sınai, serbest meslek faaliyetleri, zirai faaliyetler gibi kapsadığı birçok alan olduğunu belirten İke, hayatımıza çok kısa sürede giren sosyal medya platformlarında insanların elde ettikleri gelirin; izlenme, reklam işbirlikleri, kurs, seminer, uygulama gibi birçok alanda olabildiğinden bahsediyor.
Sosyal medyadan para kazanma faaliyetlerinin 193 sayılı gelir vergisi kanununa göre vergilendirilebilir gelirlerden birtanesi olduğunu da belirten İke; “Sosyal medya kullanılıcılarına verilmiş birtakım istisnai tutarlar var. Beyanname ve defter turmak zorunda değiller. 2025 için kamu şunu şöylüyor. Yıllık 4 milyon 300 bin TL elde ederseniz, bunun için 50 Bin TL istisna tanıyabilirim diyor. Bankanız her gelen paradan %15 kesinti yapıyor. Vergi dairesine de sizin adınıza ödeyecek. Yani belirtilen şartların sağlanması durumunda, gelir vergisinden muaf olacaklar.” şeklinde bunun onlara ciddi anlamda kolaylık sağladığını da belirtiyor.
Elbette ki bu istisnalardan yaralansalar bile, “vergi ödeyecekler” diyerek altını çiziyor. Belirtilen rakamın altında bir kazanç sağlamaları durumunda “beyanname vermeleri gerekmiyor” şeklinde açıklıyor. Normalde gelir vergisi mükellefleri %45, Kurumlar vergisi mükellefleri ise %25’e kadar vergi ödüyor. Vergi affı konusunun kapsamlarının birbirinden farklı olması ile konuya açıklık getiren İke; “Bazen mükellefiyette sorun yaşanabilir. Veya kamuda bazı dönemlerde, bütçe açığı oluştuğunda, bu açığı kapatmak için, tahsilatı hızlandırmak için, vergi affını yapıyorlar.”
Vergide Zaman Aşımı
Ülkelerin vergilendirme teknikleri her ülkede farklıdır. Bizde ise çok yüksek olan dolaylı vergilerdir şeklinde ifade eden İke, dolaylı vergilerle ilgili halk dilinde sıkça duyduğumuz ‘verginin vergisini vermek’ tabirinin de buradan geldiğinden bahsediyor. “Bizde, bir tırnak makası için bile özel tüketim vergisi alınır.” Topluma ve çevreye zarar veren ürünler için alınan vergiler için ise; “Avrupa ve birçok ülkede tütün gibi ürünlerin vergisi yüksektir.”
Vergide zaman aşımının, vergi kanununa göre, 5 yıl olduğunu belirten İke, “5 sene içinde tahsil edemezlerse, 6. sene tahsil etme hakları yok. Bu demek değildir ki borcunuzu siliyorlar. Kamunun tahsil kabiliyeti yok anlamındadır. Yani 5 yıl sonradan da ödemeniz gerekir. Fakat borcunuz durur.” Şeklinde açıklıyor.
E-haciz
Yapay Zeka’nın hayatımıza girmesiyle birlikte vergi alımları düzene girerek, hız kazandığını belirtiyor. Ve Türkiye’de vergi inceleme oranının “% 2,5” olduğunu söylüyor. Fakat, yapay zeka ile birlikte dijital daireler üzerinden vergi tesbitinin de kolaylaştığını belirterek, “Buradan herkese vergi sorumluluklarını zamanında yerine getirmelerini tavsiye ediyorum” şeklinde sözlerini noktalıyor.