Sahil Güvenlik Komutanlığı'nın koordinasyonuyla gerçekleştirilen Deniz Aslanı 2024, Türk Arama Kurtarma Bölgesi içinde Ege Denizi'nin uluslararası sularında ve hava sahasında iki farklı senaryo üzerine yapıldı. Toplamda 15 ülkeden 39 gözlemcinin izlediği tatbikat, ticari gemiden alınan yardım çağrısına yanıt vererek Türk Sahil Güvenlik Komutanlığı'nın arama kurtarma çalışmalarını içeriyordu. Kara, Deniz, Hava Kuvvetleri ve Jandarma'dan oluşan ekiplerin katılımıyla gerçekleşen tatbikatta, arama kurtarma helikopterleri, fırkateynler, botlar ve korvetler gibi çeşitli araçlar kullanıldı.
Sar Kiti Atıldı, Kazazede Kurtarıldı
Arama kurtarma operasyonlarının yoğun olduğu bir sahada, Hava Kuvvetleri Komutanlığı'na ait CN235 Casa Arama Kurtarma Uçağı ve Sahil Güvenlik Komutanlığı'na ait arama kurtarma uçağı koordineli bir şekilde çalışarak kazazedelerin tespitini sağladı. Sahil Güvenlik Komutanlığı helikopteri ve korveti, sar kiti atılan bölgeye hızlıca sevk edilerek kazazedelerin kurtarılması için çalışmalara başladı.
Denizde bulunan bir kazazede, Sahil Güvenlik Helikopteri tarafından kurtarılarak en yakın sağlık merkezine sevk edildi. Ardından, iki kazazedeyi içeren sar kiti, TCSG Güven tarafından hızlı kurtarma botlarıyla kurtarıldı. Kurtarılan kazazedeler gemiye alındıktan sonra, gemide bulunan sağlık personeli tarafından ilk tıbbi müdahale yapıldı. Jandarma Genel Komutanlığı'na ait arama kurtarma helikopteri de sudaki bir mankeni kurtardı ve TCSG Güven korvetine tahliye etti. Kara Kuvvetleri Komutanlığı'na ait arama kurtarma helikopteri tarafından kurtarılan bir manken ise en yakın sağlık merkezine sevk edilmeden önce Sahil Güvenlik Botu tarafından kurtarıldı. Sahil Güvenlik Helikopteri tarafından kurtarılan diğer bir kazazede de TCSG Güven korvetine tıbbi tahliye edildi. Kurtarma platformundan alınan son kazazedeyi de Sahil Güvenlik Botu ve yüzücü kurtarıcı kurtardı.
Yangın Söndürüldü, Kazazedeler Kurtarıldı
Tatbikatın ikinci senaryosunda, bir yolcu motordan gelen yardım çağrısı üzerine Türk Sahil Güvenlik Komutanlığı, gemide çıkan yangını söndürmek ve kazazedeleri kurtarmak için harekete geçti. Kara Kuvvetleri, Deniz Kuvvetleri, Hava Kuvvetleri ve Jandarma Genel Komutanlığından görevlendirilen arama kurtarma birimleri ile Sahil Güvenlik Komutanlığına ait korvetler, botlar, uçaklar ve helikopterler operasyona katıldı.
Sahil Güvenlik Komutanlığına ait arama kurtarma uçağı, kazazedelerin yerini belirledi ve alana duman kandiliyle işaret verdi. Yolcu motora ait kurtarma botundaki bir kazazedeyi Sahil Güvenlik helikopterleri kurtardı ve TCSG Güven korvetine tahliye edildi. Kurtarma botundaki diğer bir kazazede ise Kara Kuvvetleri Komutanlığına ait arama kurtarma helikopteri tarafından kurtarılarak en yakın sağlık merkezine sevk edildi.
"Ege Denizi’nin Uluslararası Sularında Gerçekleştirildi"
Ege Denizi'nin uluslararası sularında icra edilen tatbikat, kurtarma botunda bulunan bir kazazede Jandarma Genel Komutanlığı helikopteri tarafından kurtarıldı. Ardından kurtarılan kazazedeler TCSG Güven korvetine tahliye edildi. Ayrıca kurtarma botunda bulunan bir kazazede de Hava Kuvvetleri Komutanlığına ait arama kurtarma helikopteri aracılığıyla kurtarılarak en yakın sağlık merkezine sevk edildi. TCSG Güven ve TCSG-81 tarafından su topları kullanılarak yolcu motorundaki yangına müdahale edildi ve yangın kontrol altına alındı. Sonrasında yolcu motoru, emniyetli bir limana götürülmek üzere TCSG Güven tarafından yedeklendi. Ege Denizi'nin uluslararası sularında gerçekleştirilen tatbikatın fiili bölümü başarıyla tamamlandı.