Okyanuslara dair bilinmeyen pek çok bilgi vardır. Bilinenler ise insanı şaşkınlığa uğratır. Örneğin, okyanuslar ışığı bir yere kadar alabilir. Özellikle 200 metreden aşağısı gözle görünmeyecek kadar karanlıktır; zira güneş ışınları derinlere inemez ve derinlik göz gözü görmeyecek kadar karanlıktır. Hatta 200 metrenin altı için “alacakaranlık bölgesi” denir. Peki "Dünyanın en büyük okyanusunun adı nedir, nerededir? Dünyanın en küçük okyanusu hangisidir?" İşte ayrıntılar...


DÜNYANIN EN BÜYÜK OKYANUSU HANGİSİDİR?


Büyük Okyanus veya Pasifik Okyanusu, Amerika, Asya, Antarktika ve Okyanusya kıtaları arasında ve dünyanın en büyük okyanusudur.
Pasifik adını İspanya krallığı adına Dünya'yı dolaşmış olan Portekizli denizci Ferdinand Magellan vermiştir. Magellan, günler süren zorlu arayışının ardından adını verdiği Macellan Boğazı'ndan geçip bu okyanusa ulaştığında, fırtınaların durulmasından ve kendisini sakin suların karşılamasından dolayı Portekizcede "sakin" anlamına gelen "Pasifico" sözcüğünden hareketle bu adı vermiştir. 
Pasifik Okyanusu, 179,7 milyon km² yüzölçümüne sahiptir. Atlas Okyanusu ve Hint Okyanusu'nun toplamı kadar yüzölçümü vardır. En derin yeri 11.034 metre ile Mariana Çukuru olup burası aynı zamanda Dünya'daki en derin noktadır. En kalabalık ada Tahiti'dir. Ayrıca Dünya'daki depremlerin %90'ı ve büyük depremlerin ise %80'i Pasifik bölgesinde oluşmaktadır. Bundan dolayı Büyük Okyanusun çok derin olmasıdır. 708.000.000 km³ hacmine sahiptir ve kapladığı alan Dünya'daki toplam karaların alanından biraz daha büyüktür. Okyanusun 3.000-3.500 metreden daha derin her yerinde sıcaklık 2 °C derecenin altındadır. Üzerinde farklı büyüklükte yaklaşık 20.000 ada bulunur. Buna karşın toplam yüz ölçümünün yalnızca %1 kadarı karadır. Japonya, Endonezya ve Yeni Gine vb. volkanik adalarla kaplıdır. Bu adalara "ateş çemberi" adı verilir.


DÜNYANIN EN KÜÇÜK OKYANUSU HANGİSİDİR?


Arktik Okyanusu , dünyanın beş okyanus havzasının en küçüğü konumunda yer alır. Yaklaşık olarak 6,1 milyon mil karelik bir alana sahip olan Arctic Ocean, Amerika Birleşik Devletleri'nin aşağı yukarı 1,5 katı büyüklüğündedir. Grönland, Kanada, Norveç, Alaska ve Rusya ile çevrilidir. Arctic Ocean'ın ortalama derinliği ise 3.953 fittir ve en derin noktasında da 18.264 fittir .
Bu okyanusu yılın büyük bir kısmında tamamen buzla kaplıdır. Ortalama sıcaklığı ise nadiren donma noktasının üzerine çıkar. 
Buz eridiği zaman ise, buzun içinde bulunan organizmalar ve besinler suya salınır. Bu, buzun altında alg büyümesini teşvik eder. Bu algler, balık, kalamar, fok ve balinalar için bir besin kaynağıdır. 
Buzun altındaki canlılar yaşamlarının sonuna geldiklerinde de okyanusun dibine batarlar ve süngerler, deniz anemonları ve diğer dipte yaşayan canlılar için besin sağlarlar. Bu topluluklar büyüdüğünde, foklar, balıklar ve balinalar gibi daha büyük canlılar için bir kez daha yiyecek sağlarlar.

Kaynak: Derya Sarıtepeci