Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile Dışişleri Bakanlığı'nda bir araya geldi. İki Bakan görüşme sonrası düzenledikleri basın toplantısında önemli mesajlar verdi.
Dışişleri Bakanı Fidan'ın konuşmasından öne çıkanlar şöyle:
"İkili gündemimizde yer alan meseleleri ayrıntılı şekilde ele aldık. İş birliğimizi nasıl ilerletebileceğimiz konusunda görüş alışverişinde bulunduk. Çok byutlu iş birliğimizi ilgili kurumlarımızın da katkılarıyla her alanda daha ileriye taşımaya gayret gösteriyoruz.
Bugün Rusya-Ukrayna savaşının 3. yıl dönümü. Biz her iki komşumuzun da huzur içinde yaşamasını diliyoruz. Bu savaş, küresel güney başta olmak üzere coğrafyayı olumsuz yönde etkilemekte.
Bugün savaşın dördüncü yılına girerken ABD tarafından başlatılan ve savaşın müzakereler yoluyla sona erdirilmesini hedefleyen bir girişim mevcut. Bu durum, bizim savaşın başından beri izlediğimiz politikayla örtüşmekte. ABD'nin yeni girişimine sonuç odaklı bir yaklaşım olarak büyük önem atfetmekteyiz. Çözüme iki tarafın da katılacağı müzakerelerle ulaşılabileceğine inanıyoruz. Bu çerçevede her türlü desteği sağlamaya hazırız. Daha önce olduğu gibi görüşmelere ev sahipliği yapmaya da hazırız. Ayrıca Karadeniz'de seyrüsefer güvenliği sağlanması konusundaki çabalarımızı da sürdüreceğiz. Hayata geçirilmesi halinde bu adım önemli bir güven artırıcı tedbir olacaktır. Nihai hedefimiz kalıcı barışın sağlanmasıdır.
Bölgemizde kalıcı bir barışın tesis edilebileceğine inanıyoruz. Suriye'de son 3 ayda yaşananlar bu bakımdan umut vericidir. Suriye halkı 60 yıllık zulüm rejimine son verdi, şimdi de komşularıyla barış içinde yaşayan istikrarlı bir ülke olmak istiyorlar. Biz Türkiye olarak bu süreçte Suriye halkının yanında olacağız. Sayın Lavrov'la Suriye'deki gelişmeleri de ele aldık. Suriye'nin toprak bütünlüğü ve birliğinin muhafaza edilmesi gerektiğine inancımız tamdır. Ayrılıkçı hareketlerin önünün kesilmesi gerektiği konusunda benzer görüşlere sahibiz. Terör örgütlerinin Suriye'de yuvalanmasına müsamaha gösterilmesi söz konusu dahi olamaz. Uluslararası toplumun DEAŞ ve PKK ile mücadele konusunda ortak bir tutum sergilemesini bekliyoruz. Bölgemizdeki çatışmaların çözümü yönünde olumlu adımlarına atıldığı dönemde Türkiye'nin güvenlik kaygılarına herkesin saygı göstermesini bekliyoruz.
Bugün Gazze'deki son durumu da ele aldık. Gazze'de ateşkesin kalıcı hale gelmesi ve müteakip aşamaların hayata geçirilmesi gerekmektedir. Netanyahu'nun savaşı tekrar başlatma ihtimali karşısında derin endişe duyuyoruz. Yeni bir soykırıma asla izin verilmemelidir. İsrail’in Batı Şeria'daki eylemlerine de son vermesi gerekmektedir. Filistinlilerin toprakların zorla göç ettirilmesine yönelik adımlar kabul edilemez. Bu girişimler başarısızlığa mahkumdur. Bölge ülkeleri de bu konuda ortak bir görüş sergilemektedir. Rusya'nın bu konuda bizimle aynı görüşte olduğunu görmek memnuniyet vericidir. İsrail saldırganlığının sonlandırılması için uluslararası toplumun kararlı bir duruş sergilemesi şarttır. Orta Doğu’da kalıcı barış ve güvenliğin tesis edilmesinin yegane yolu budur.
Bugün ele aldığımız konular Rusya ile Türkiye arasındaki ilişkilerin derinliğini ve stratejik önemini bir kez daha ortaya koymuştur. Karşılıklı anlayış ve yapıcı diyalog temelinde iş birliğimizi geliştirmeye devam edeceğiz. Yakın diyaloğumuzu sürdüreceğiz.
Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov'un konuşmasından satırbaşları...
"Uluslararası gerilimlere rağmen Türkiye ile sürekli temas halindeyiz.
Türk Akımı’nın güvenliğini görüştük. Kiev rejimi tarafından zaman zaman terörist saldırı gerçekleştirilerek bu boru hatları devre dışı bırakılmaya çalışılıyor.
UKRAYNA SAVAŞI AÇIKLAMASI
Bu savaşın ortaya çıkmasındaki ilk sebepler ortadan kaldırılmadan savaşın bitmesi mümkün değil. ABD'yle Riyad’daki görüşmelerde farklı görüşler ortaya çıktı. ABD’li ortaklarımızla görüşmelerimize devam edeceğiz.
“UKRAYNA'NIN NATO'YA GİRMEMESİ ÇOK ÖNEMLİ”
Bu savaşın başlamasındaki ilk sebeplerden biri Ukrayna’nın NATO’ya alınmaya çalışılmasıdır. Ukrayna'nın NATO'ya girmemesi çok önemli.
Nazi rejimi 2019’da bazı kanunlar kabul etti. Bu, Rus dilinin yasaklanmasını öngörüyordu. Basında ve kültürle ilgili her yerde Rusça’nın kullanılmasını yasakladı. Yüzyıllık Rus varlığını yok etmeye çalıştılar. Bu Nazi darbesi sonucunda Kırım kendi kararını verdi. Ordaki vatandaşlar Ukrayna rejimi altında yaşamak istemediler.
Biden yönetimi Ukrayna'ya inanılmaz para harcadı. Askeri harekat, müzakerelerde bizi tatmin eden bir sonuç ortaya çıktığında durabilir.
SORU CEVAP
Türkiye'nin arabuluculuk girişimleri ve Zelenski'nin açıklamaları
Lavrov: Biz pozisyonumuz değiştirmedik. (Zelenski) Fikirleri sık sık değişiyor, Avrupa ülkelerinin de fikirleri sık sık değişiyor. ABD'nin konumu ve görüşü tutarlı.
Askeri harekat, müzakerelerde bizi tatmin eden bir sonuç ortaya çıktığında durabilir
ABD'den, İstanbul görüşmeleri temel olarak kabul edilebilir şeklinde bir açıklama duymadım. Güvenlik garantilerinden bahsedecek olursak bunun nasıl olacağı yazılmıştı, Ukrayna bizzat kendisi de formülize etmişti ama Batı bunu yasakladı. Biz İstanbul'da bulunduk, anlaşma imzalanacakken Boris Johnson bunu engelledi. Biz anlaşmayı imzalamaya üç sene önce hazırdık.
Hakan Fidan: Türkiye'nin elinden geleni yaptığını görüyoruz. Son günlerde yapılan görüşmelerde gündeme gelen güvenlik garantilerini biz de yakından takip ediyoruz. Şu anda konuşmaları görüşmeleri yakından takip ediyoruz. Türkiye hızlandırıcı, kolaylaştırıcı her türlü rolü oynamaya hazırdır. Amacımız bu savaşın bir an önce sona ermesi.