Tarım ve Orman Bakanlığı, taklit-tağşiş yapılan ve sağlığı tehlikeye düşürebilecek gıdalar listesini yayınladı. 

DANA ETİNDEN EŞEK ETİ, PUL BİBERDEN BOYA ÇIKTI

Bakanlık taklit ve tağşiş yapan firmaların adını sattıkları sahte gıda ürünleriyle birlikte ifşa ederken kabarık listede dana etinden eşek eti, kaşardan nişasta, pul biberden boya çıktı.

Söz konusu liste "güvenilirgida.tarimorman.gov.tr" adresinde kamuoyuyla paylaşıldı. 

Sitedeki bilgiler anlık olarak güncellenecek.

AKLİT-TAĞŞİŞ YAPILDIĞI KESİNLEŞMİŞ 463 FARKLI ÜRÜN YAYIMLANDI

Bu kapsamda, kişilerin hayatını ve sağlığını tehlikeye düşürecek şekilde bozulmuş ve değiştirilmiş 56 farklı ürün tespit edildi. Ayrıca, taklit-tağşiş yapıldığı kesinleşmiş 463 farklı ürün yayımlandı. 

Bitkisel yağın bulunmaması gereken ürünlerde bitkisel yağ yer alması ile söz konusu ürünlere kanatlı eti karıştırılması gibi birçok uygunsuzluk belirlendi. 

TAKLİT VE TAĞŞİŞ YAPAN FİRMALAR DUYURULDU

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, güvenilir gıdanın takibi konusunda uygulamaya konulan yeni sistemin bugünden itibaren devreye gireceğini duyurdu ve ihlal edenlerin ilan edileceğini belirtmişti.

Taklit ve tağşiş yaptığı laboratuvar testleri sonucunda tespit edilen gıdaların üreticileri ifşa edilmeye başlandı.

Bakanlık 146 bin 337 TL - 10 milyon 499 bin 285 TL aralığında taklit/tağşiş cezası uyguladıklarını bildirdi.

TAKLİT-TAĞŞİŞ YAPAN FİRMALARI GÖRMEK İÇİN TIKLAYIN…

"SONUÇ DAHA HIZLI ŞEKİLDE SİSTEME GİRİLECEK"

Yeni uygulamaya ilişkin konuşan Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Taklit, tağşiş ve hileli ürünler anlık olarak kamuoyuyla paylaşılacağını duyurdu. "Sağlığı tehlikeye düşürecek gıdalar ile taklit ve tağşiş yapılan gıdalar guvenilirgida.tarimorman.gov.tr internet sitesinde gıda kamuoyu duyurusu sekmesi altında yayınlanacak. Kamuoyu duyurularını anlık olarak, elektronik ortamda tüketicilerimizle paylaşacağız. Yeni sistemde uzun bürokratik süreçler yerine; sonuç daha hızlı şekilde sisteme girilecek. Vatandaşlarımız bu iki kategoriye girdiğinde; duyuru tarihi, firma adı, marka, ürün adı, uygunsuzluk ve parti/seri no bilgilerine ulaşabilecek" ifadelerini kullandı. 

TEKSTİL BOYASINI GIDADA KULLANAN BİLE VAR

"Kişilerin sağlığını tehlikeye düşüren ürünler, buna tekstil boyasının gıdada kullanılmasını bir örnek olarak verebiliriz. Bu tür durumların tespiti durumunda biz bu ürünleri piyasadan toplatıyoruz ve imha ediyoruz. Bu fiiller kişilerin hayatını ve sağlığını tehlikeye düşürecek bir fiil olduğu için mevzuatta da suç olarak tanımlanmıştır. Dolayısıyla bu işletmeler hakkında, kendi yaptırımlarımıza ilave olarak Cumhuriyet Başsavcılıklarına suç duyurusunda bulunuyoruz. Taklit veya tağşişli ürünlerde ise buna farklı yağlar karıştırılan yağın zeytinyağı olarak piyasaya sürülmesi, peynire margarin katılması gibi örnekleri verebiliriz. Tespiti durumunda bu ürünleri de toplatıyoruz. 3 yıl içindeki ilk 2 tespitte ağır para cezaları uyguluyoruz. Buna rağmen 3 yıl içinde 3'üncü kez yapılırsa, bu da mevzuatta suç olarak tanımlanmıştır. Bu tür durumlarda da yine Cumhuriyet Başsavcılıklarına suç duyurusunda bulunuyoruz" dedi.

Kaynak: AA