Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, dezenflasyon sürecindeki ilerlemeye dikkat çekerek, "Programımıza duyulan güven neticesinde dezenflasyon sürecini tesis etmeye devam ediyoruz." dedi. Tüketici fiyatlarındaki aylık artışın Aralık ayında %1,03 olarak gerçekleştiğini belirten Yılmaz, bu rakamların politikaların başarısını ortaya koyduğunu ifade etti. Ayrıca, "2024 yıl sonu enflasyonu, geçen yıla göre 20,4 puan azalarak %44,4 seviyesinde gerçekleşmiştir." diye ekledi.
Haziran 2024’te başlatılan dezenflasyon süreciyle yıllık enflasyonda 31,1 puanlık bir düşüş kaydedildiğini söyleyen Yılmaz, bu düşüşün, kararlı uygulanan ekonomi politikalarının bir sonucu olduğunu vurguladı.
Hizmet enflasyonunda geriye dönük fiyatlamaların etkisiyle yüksek seyreden oranların, yılın son çeyreğinde iyileşmeye başladığını belirten Yılmaz, "Hizmet sektöründeki fiyatlamalarda iyileşme net bir şekilde gözlemlenmiştir. Enflasyonun ana eğilimindeki düşüş Aralık ayında da devam etmiştir." ifadelerini kullandı.
ÜRETİCİ FİYATLARINDA OLUMLU GELİŞMELER
Yılmaz, yurt içi üretici fiyatlarındaki aylık artışın %0,4 olarak kaydedildiğini ifade etti. "Üretici fiyatlarının yıllık enflasyonu, dezenflasyon sürecinin başladığı tarihten bu yana 29,2 puan ve geçen yıla göre 15,7 puan azalarak %28,5 seviyesine gerilemiştir." diyen Yılmaz, üretici fiyatlarındaki bu olumlu trendin tüketici fiyatlarına da yansıdığını vurguladı.
Üretici fiyatlarındaki ılımlı seyrin tüketici fiyatları üzerindeki maliyet baskısını azalttığını belirten Yılmaz, temel mallardaki fiyat artışlarının bu süreçte önemli ölçüde yavaşladığını ifade etti.
İÇ TALEPTE DENGELENME VE BEKLENTİLERİN ÖNEMİ
Dezenflasyon sürecinde iç talebin dengelenmesinin önemli bir hedef olduğunu dile getiren Yılmaz, talep koşullarının enflasyondaki düşüşü destekleyici seviyelere ulaştığını belirtti. Enflasyon beklentilerindeki iyileşmenin hızlanmasının, dezenflasyonun hızına katkı sağlayacağını ifade etti.
"Önümüzdeki dönemde uygulayacağımız politikalarla enflasyon beklentilerindeki iyileşmeyi hızlandırarak, dezenflasyon sürecini daha da güçlendireceğiz." diyen Yılmaz, ekonomi programlarının bu süreçte kilit bir role sahip olduğunu söyledi.
Toplumsal refahı artırmanın ve kaynakların adil bir şekilde dağıtılmasının temel hedefler arasında yer aldığını vurgulayan Yılmaz, "Uyguladığımız ekonomi programı, ekonomide öngörülebilirliği artırmaya ve refahı kalıcı şekilde sağlamaya yönelik adımlarla güçlenmektedir." dedi.
Para ve maliye politikalarının güçlü eşgüdümüyle şeffaf ve öngörülebilir adımlar atıldığını belirten Yılmaz, enflasyonu tek haneli seviyelere indirme ve bu seviyelerde istikrar sağlama hedeflerinin altını çizdi.