HÜSEYİN ÇAKMAK- GRONZİ/İSTİKLAL GAZETESİ ÖZEL HABER
Myanmar'ın Arakan eyaletinde ordu ve Budist milliyetçilerin katliamına maruz kalan Arakanlı Müslümanlar’ın çığlığını dünya duymazken, İslam dünyasından tepkiler yükseliyor.
Katliamdan kaçan Arakanlı mazlumların sayısı 73 bine ulaşırken, Çeçenistan Devlet Başkanı Kadirov’un önderliğinde ülkede on binlerce kişinin katıldığı miting büyük ses getirdi.
Myanmar'ın Arakan eyaletinde ordu ve Budist milliyetçilerin saldırılarına maruz kalan Arakanlı Müslümanlar, insanlık dışı şartlarda yaşam mücadelesi veriyor. 2 bin 600'den fazla ev yakılarak yok edildi, binlerce sivil hayatını kaybetti. Bu zulme karşı dünyanın dört bir yanında Müslümanlar da seslerini yükseltmeye devam ediyor.
ON BİNLERCE KİŞİDEN TEPKİ
Myanmar ordusu tarafından katledilen binlerce Arakanlı Müslüman için İslam dünyası ayağa kalktı. Çeçenistan Cumhuriyeti Devlet Başkanı Ramazan Kadirov’un önderliğinde Başkent Grozni’de organize edilen gösteride Arakan'da yaşanan zulüm protesto edildi. Kadın-erkek on binlerce Müslüman taşıdıkları dövizler ve attıkları sloganlarla zulme tepkilerini gösterdi.
KATLİAMDAN KAÇIŞ
Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği’ne (BMMYK) göre, zulümden kaçarak Bangladeş’e ulaşan Arakanlı sayısı her geçen gün artıyor. BMMYK’nın Bangladeş’teki Bölge Sözcüsü Vivian Tan, Arakan’da ordu ve Budist faşistlerin saldırılarının başladığı 25 Ağustos’tan bu yana 73 bin sivilin Bangladeş’e geçtiğini söyledi. Onlarca köyün yakıldığı, binlerce insanın katledildiği Myanmar’da on binlerce Arakanlı Müslüman da can güvenliği sebebiyle kara ve deniz yoluyla Bangladeş’e geçmeye çabalıyor. On binlerce Arakanlı Müslümanın sınır bölgesindeki bekleyişi de sürüyor.
KÖYLER ATEŞE VERİLİYOR
Bu arada Arakan'ın Maungdaw kentine bağlı Maung Na Ma, Waprang, Mazawr Fara, Shil Khali köylerinin ordu ve Budist milliyetçilerce ateşe verildi. AA muhabirinin, Arakanlı Müslümanlara (Rohingya) ait güvenilir sivil toplum kuruluşu (STK) ağları ve yerel kaynaklardan aldığı bilgilere göre, söz konusu köylerde 600 ila 800 ev yok oldu.
ÇATIŞMA BÖLGESİNE GİRİLEMİYOR
Asıl çatışmaların olduğu Bangladeş sınırındaki alana ise askeri bölge ilan edildiği için girilemiyor. Ulaşımın da zor olduğu alana denizden sandalla 2,5 saat, ardından kara yolu ile 3 saat yolculuk yapılarak ulaşılabiliyor. Bangladeş sınırını aşan Müslümanların durumunun iyi olduğu, sınırda bulunanların ise hala şiddette maruz kaldığı belirtiliyor.
KADİROV: GEREKLİ ÖNLEMLERİ ALMAYA DAVET EDİYORUZ
ÇEÇENİSTAN Devlet Başkanı Ramazan Kadirov, "Arakan'da yaşanan katliama karşı yetkilileri zulüm haberlerini araştırıp, sorumlularını bulmaya ve Arakanlı Müslümanların haklarını korumak için gerekli önlemleri almaya davet ediyoruz" dedi. Başta Çeçenistan, İnguşetya Cumhuriyeti, Dağıstan, Endonezya ve Pakistan olmak üzere birçok ülkede Arakanlı Müslümanlara yönelik katliam protesto ediliyor. Halk katliama tepki gösterirken Arakanlı Müslümanlara destek için yardım sandıkları da kuruldu. Bazı uluslararası kuruluşlar ise güvenlik gerekçesiyle yardım faaliyetlerini durdurdu.
RUSYA’DA KATLİAMA DUALI PROTESTO
ARAKANLI Müslümanlara yönelik katliam Rusya'da Myanmar Büyükelçiliği önünde protesto edildi. Moskova’da yüzlerce kişi, Müslümanları hedef alan şiddet olaylarına sloğanlarla dikkat çekti. Geniş güvenlik önlemlerinin alındığı gösteride, Myanmar'ın Arakanlı (Rohingya) Müslümanlara yönelik katliamının durdurulması için dua ile çağrı yapıldı.
Myanmar insani yardımlara izin vermiyor
MYNMAR hükümeti, Arakan eyaletinin kuzeyinde ordu ve Budist milliyetçilerin saldırısı altındaki bölgelerde Birleşmiş Milletler (BM) ve diğer uluslararası yardım kuruluşlarının faaliyet göstermesine izin vermiyor. The Guardian'ın haberine göre, Myanmar hükümeti BM'ye bağlı tüm yardım kuruluşları ile 16 uluslararası kuruluşun, saldırıların sürdüğü bölgelerde faaliyette bulunmasını engelliyor. Myanmar'daki BM Yerleşik Koordinatörlüğü Ofisince gazeteye yapılan açıklamada, eyalette yerlerinden edilmiş 100 binden fazla Arakanlı Müslüman'ın kaldığı kamplarda da saldırıların başladığı 25 Ağustos'tan bu yana insani yardım yapılamadığına işaret edilen açıklamada, "BM, en yakında zamanda insani yardım faaliyetlerine yeniden başlamak için yetkililerle iletişim halinde." ifadeleri yer aldı.
Vatansız Müslümanlar
BUDİST yönetimin 1982 yılında çıkardığı kanunla vatandaşlık haklarını kaybeden Arakanlı Müslümanlar, vatansız sayılıyor. Kimlikleri olmadığı için yok sayılan ve görmezden gelinen bu insanlar, eğitim ve sağlık gibi en temel insani ihtiyaçlardan dahi mahrum bırakılıyor. Evleri Budist çeteler tarafından yakılan Müslümanların yeni ev yapmalarına da izin verilmiyor. Kanalizasyon sistemi olmadığı için tuvalet atıklarının sokaklara döküldüğü ve yolların aşırı kirli olduğu bölgede, temiz içme sularına erişim konusunda da büyük zorluk çekiliyor. Bu nedenle tifo, dizanteri, sarılık, kolera başta olmak üzere pek çok salgın hastalık tehlikesi de bölgede kol geziyor. Köylüler, özellikle de çocukların çok sık hasta olduğunu ifade ederek, sağlık hizmeti alamamaktan yakınıyor.
Endonezya'da protesto
ENDONEZYA’DA halk, Arakanlı Müslümanlara (Rohingya) yönelik katliamı protesto etti. Başkent Cakarta'nın Bunderan Hi Caddesi'nde toplanan çok sayıda gösterici, Myanmar'da Arakanlı Müslümanlara yapılan saldırılara tepki gösterdi. Myanmar’ın Cakarta Büyükelçiliği binasına molotofkokteyli ile saldırı düzenlendi. Endonezya başkenti Cakarta'da hizmet veren Myanmar Büyükelçiliği binasına molotofkokteyli atılması sonucu küçük çaplı yangın çıktı. Cakarta Emniyet Sözcüsü Argo Yuwono, yaptığı açıklamada, "Bugün, Myanmar’ın Cakarta Büyükelçiliği önünde duran bir araçtan binaya doğru molotofkokteyli ile bir saldırı gerçekleştirildi. Saldırı sonrası küçük çaplı bir yangın meydana gelirken yaralanan olmadı." ifadelerini kullandı. Myanmar’da artan gerilimler nedeniyle saldırının gerçekleşme ihtimali olduğunu söyleyen Yuwono, güvenlik önlemlerinin arttırıldığını ve saldırganları tespit etmeye çalıştıklarını kaydetti.