Dünya

Bu ülkede esrar kullanımı artık serbest hale geldi!

Abone Ol

Almanya'da, Federal Meclis'te (Bundestag) kabul edilen ve esrarın sınırlı yasallaşmasını öngören yasa tasarısı, Federal Eyalet Temsilciler Meclisi (Bundesrat) tarafından da onaylandı.

Bundesrat'ta eyaletlerin delegelerinin çoğunluğu, Federal Meclis'te 23 Şubat'ta kabul edilen "Esrarın kontrollü kullanımı" adlı yasa tasarısını onayladı.

Yasa, 1 Nisan'da yürürlüğe girecek.

Almanya Sağlık Bakanlığı tarafından hazırlanan yasa tasarısı, Federal Meclis'te 407 oy ile kabul edilmişti, 226 oy ise karşı çıkmıştı.

Bundesrat'ta bazı eyalet temsilcileri, esrarın sınırlı yasallaşmasına karşı çıkarak eleştirilerde bulundu.

Saksonya-Anhalt Eyaleti Başbakanı Reiner Haseloff, devletin insanların hayatlarını koruma görevi olduğunu belirterek "esrar yasasına" karşı olduğunu ifade etti. Haseloff, esrarın yasallaşmasıyla trafik kazalarının ve kanser hastalıklarının artacağına dikkat çektiği ve bu durumun ülkede ölüm sayılarının artmasına neden olabileceğinden endişe duyduğunu belirtti.

Bavyera Eyaleti Adalet Bakanı Judith Gerlach da yasanın bürokrasiye büyük bir yük getireceğini ve uzmanların da yasaya karşı olduğunu belirterek eleştirilerde bulundu.

Almanya Sağlık Bakanı Karl Lauterbach ise eleştirilere verdiği cevapta, son dönemdeki esrar politikasının başarısız olduğunu ve son 10 yılda gençlerde ve çocuklarda esrar tüketiminin iki kat arttığına dikkat çekti.

Lauterbach, "Bu böyle devam edemez. Ben de yıllarca esrarın yasallaştırılmasına karşıydım ancak araştırmalar burada yeni bir öneriye ihtiyacımız olduğunu gösteriyor" diye konuştu.

Alman hükümeti, esrarın sınırlı şekilde yasallaştırılmasıyla karaborsayı azaltmayı ve gençlerin daha iyi korunmasını amaçladığını iddia ederken, muhalefet partileri ve uzmanlar ise bu adıma şiddetle karşı çıkıyor.

Tepki gösterenler, yasanın sağlık sistemine ek yük getireceğini, esrar tüketiminin gençlerin beyin gelişimini olumsuz etkilediğini ve psikolojik sorunlara yol açabileceğini belirtiyorlar. Ayrıca, evde esrar yetiştirme ve sokakta tüketimin kontrol edilemeyeceğini vurguluyorlar. Savunulanın aksine, özellikle yasanın yürürlüğe girdiği ilk aylarda insanların esrarı karaborsadan temin edebileceklerini ve bu durumun bürokrasiyi artıracağını dile getiriyorlar.