Katil İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırıları  aralıksız devam ediyor.

39 MİLYON TON ENKAZ

Birleşmiş Milletler Çevre Programı (UNEP), İsrail'in 7 Ekim'den sonra Gazze Şeridi'ndeki yerleşim alanlarına yönelik saldırılarının 39 milyon ton enkaza neden olduğunu duyurdu.

UNEP, saldırıların çevresel etkilerine ilişkin bir rapor yayımladı. Rapor, güvenlik durumu ve erişim engelleri sebebiyle uzaktan ve BM'nin sahadaki faaliyetlerinden elde edilen bilgilerle hazırlandı. Ayrıca, güvenlik durumunun elverişli hale gelmesi durumunda saha çalışmalarının yapılacağı vurgulandı.

GERİ DÖNÜLMEZ ZARARLARA NEDEN OLDU

"Gazze'deki savaşın çevreye etkileri daha önce görülmemiş boyutta." ifadesine yer verilen raporda, Gazze toplumunun toprak, su ve hava kirliliği riskleriyle karşı karşıya kaldığı ve doğal ekosisteme geri dönülmez zararlar verildiği vurgulandı.

Raporda, hayatların korunması ve çevresel etkilerin azaltılması için acil bir ateşkes çağrısı yapıldı.

Gazze'deki çatışmaların çevreye olan etkileriyle ilgili olarak yapılan raporda, şu ifadelere yer verildi:

"Saldırılar, Gazze Şeridi'nde 39 milyon ton enkaza yol açtı. Bu, Gazze'nin her bir metrekaresinde 107 kilogram ve 2017'de Musul'daki çatışmanın 5 katı daha fazla enkaza tekabül ediyor."

Raporda, enkaz altında gömülü cesetlerin bulunduğu ve bu durumun özel bir hassasiyet gerektirdiği belirtildi. Ayrıca, molozların temizlenmesinin "çok büyük ve karmaşık" bir iş olduğu ve bu sürecin yeniden inşa çalışmalarında ele alınması gerektiği vurgulandı.

Su, sıhhi tesisat ve hijyen sistemlerinin neredeyse tamamının çöktüğüne dikkat çekilen raporda, lağım sularının denizler, toprak, tatlı su ve gıdalara karışmaya başladığı uyarısı yapıldı.

Katı atık yönetim sisteminin büyük zarar gördüğüne işaret edilen raporda, Gazze'deki 6 katı atık yönetim tesisinden 5'inin zarar gördüğü bilgisi verildi.

Gazze'nin yoğun nüfuslu alanlarında bulunan cephane ve patlayıcı kimyasalların toprak ve su kaynaklarını kirlettiği, güneş panellerinin zarar görmesi sonucu ağır metal sızıntısı riskinin önemli olduğu ifade edildi.

İsrail'in Gazze'deki tünel sistemlerini su pompalayarak yıkma girişimlerinin de çevresel zarara yol açacağı vurgulanan raporda, Gazze'deki çevre sorunlarına acil çözüm bulunması gerektiği vurgulandı.

Kaynak: AA