Filipinler Haber Ajansı'nın (PNA) bildirdiğine göre, sağlık yetkilileri, M çiçeği virüsünün hızlı tespiti için çalışmalarına devam edeceklerini açıkladı.

Yetkililer, daha önce ülke dışına seyahat etmiş bir geçmişi bulunmayan bir kişide M çiçeği virüsünün tespit edildiğini duyurdu.

Yetkililer, M çiçeği virüsünün en son Aralık 2023'te görüldüğünü belirtti ve tespit edilen kişilerin izolasyona alındığını ve hastalığı atlattığını ifade etti.

 ENDONEZYA'DA BU YIL 14 M ÇİÇEĞİ VİRÜSÜ TESPİT EDİLDİ

Antara News'in bildirdiğine göre, Endonezya'da sağlık yetkilileri, ülkeye giriş yapanlardan M çiçeği virüsü testlerinin daha sıkı yapılacağını duyurdu. Yetkililer, ülkenin çeşitli bölgelerinde ocak-ağustos döneminde 14 kişide M çiçeği virüsüne rastlandığını açıkladı.

 HALK SAĞLIĞI ACİL DURUMU

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, M çiçeği virüsünün Afrika ve diğer bölgelerde uluslararası yayılma potansiyelini göz önünde bulundurarak, 14 Ağustos'ta DSÖ Acil Durum Komitesini toplama kararı almıştı. Komite, M çiçeği virüsünün uluslararası öneme sahip bir halk sağlığı acil durumu oluşturduğuna dair tavsiye görüşünü açıklamıştı.

Afrika Birliği, Afrika ülkelerinde hızla yayılan M çiçeği virüsüne karşı kıta genelinde halk sağlığı acil durumu ilan edildiğini duyurmuştu.

M ÇİÇEĞİ VİRÜSÜ

M çiçeği virüsü, fareler ve sincaplar gibi kemirgen hayvanlardan veya enfekte bireylerden bulaşabilir. Virüs, vücutta oluşan döküntülere dokunmak, bu döküntülerin bulaştığı giysi, çarşaf, havlu gibi eşyaları kullanmak ve vücut sıvılarıyla temas etmek yoluyla yayılabilir.

Virüsün belirtileri, enfeksiyondan 5 ila 21 gün sonra ortaya çıkabilir. Genellikle yüksek ateş, baş, sırt ve kas ağrısı, lenf bezlerinde şişlik, yorgunluk, üşüme, titreme ve ciltte su çiçeğine benzeyen kabarcıklar şeklinde görülür.

Özel bir tedavi yöntemi bulunmayan hastalığın tedavisi antiviral ilaçlarla yapılır. Çoğu vaka hastalığı hafif geçirir ve birkaç hafta içinde iyileşir.

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), "maymun çiçeği" olarak bilinen hastalığın ismini 2022 yılında ırkçılık ve ayrımcılık endişeleri nedeniyle "mpox" olarak değiştirmişti.

Kaynak: AA