Damak çatlatan lezzetiyle en çok tercih edilen yemekler listesinin başında yer alan Türk dönerini Avrupa Birliği'nde tescile hazırlanıyor.
PİŞİRİLME TARİFİ YAPILDI
İlanda, dönerin sığır, koyun veya tavuk etinin ince dilimlenip bir şişe yatay olarak sabitlendiği ve kendi ekseni etrafında dönerken ateşte pişirildiği belirtildi. Etlerin pişirmeden önce yoğurt veya süt, biber veya domates püresi, tuz, çeşitli baharatlar ve otlardan oluşan bir karışımda marine edildiği ve şişe dizilirken aralarına yatay olarak yağ dilimleri yerleştirildiği açıklandı.
1546 YILINA KADAR UZANIYOR
Dönerde sığır eti, koyun eti, dana veya koyun kıyması ya da bunların karışımlarıyla birlikte tavuk eti kullanılabileceği ifade edildi. Ayrıca, dönerin 1800'lü yılların başından itibaren İstanbul'dan Osmanlı'nın çeşitli şehirlerine yayıldığı ve 1546'ya kadar uzanan Takiyüddin el yazmalarında dönerin dikey pişirildiğine dair izler olduğu açıklandı.
AVRUPA'NIN FARKLI ÜLKELERİNE YAYILDI
Dönerin, 1962 ile 1979 arasında Türklerin Avrupa'ya ve özellikle Almanya'ya yoğun göçüyle birlikte kültürel bir simge haline geldiği ve Almanya başta olmak üzere Avrupa'nın farklı ülkelerine yayıldığı vurgulandı. Döner, bu süreçte Avrupa'nın en popüler sokak yemeklerinden biri oldu. Döner adının, "dönmek" fiilinden geldiği ve bu ismin geleneksel pişirme tekniğiyle bağlantılı olduğu belirtildi.
AB'DE TESCİLLENMİŞ İLK GELENEKSEL ÜRÜN ADI OLMASI BEKLENİYOR
İlanda, et dönerin, şekline göre yaprak biçiminde dilimlenmiş, kıyma veya karışık olarak sınıflandırılabileceği, dönerde hayvansal olmayan proteinler, nişasta, nişastalı maddeler, soya ve soya ürünlerinin kullanılabileceği belirtildi. İlanın AB Resmi Gazetesi'nde yayımlanması, dönerin AB'de "Geleneksel Ürün Adı" olarak tescil edilmesi sürecinde ilk adım olarak görülüyor. 3 aylık itiraz süresinin ardından, dönerin AB'de tescillenmiş ilk geleneksel ürün adı olması bekleniyor.