Biber gazı kullanımının yasak olup olmadığı biber gazının fiyatları Fatih’te 4 Ekim 2024 tarihinde kan donduran iki kadın cinayetinden sonra sorulmaya başlandı. Biber gazının Türkiye’deki kullanımı ve yasal mı değil mi? soruları en çok merak edilen sorular arasında yer aldı. Peki Biber gazı yasal mı? Kadınların biber gazı taşıması yasak mı 2024? Biber gazı nereden alınır?” İşte ayrıntılar…

BİBER GAZI YASAL MI?

Biber gazı, çoğunlukla 'dünyanın en acı biberi' olarak bilinen kırmızı Şili biberinden üretiliyor. Biber gazı kullanımıyla ilgili pek çok vatandaş, "Biber gazı kullanmak veya taşımak yasal mıdır?" şeklindeki sordukları sorulara yanıt arıyor. Bu konuda Asayiş Dairesi Başkanlığı, biber gazının bulundurulmasına yönelik bir kısıtlama olmadığını belirtti. Kısaca biber gazı taşımak Türkiye’de yasaldır. Bireyler, kişisel güvenliklerini sağlamak amacıyla belirli şartlar altında biber gazını yanlarında bulundurabilir.

Biber gazının kullanımı ve taşınmasıyla ilgili bazı yasal düzenlemeler ve sınırlar da bulunuyor. Biber gazı yalnızca kişinin kendisini savunma amacıyla kullanılması gerekir. Aynı zamanda biber gazı satın almak için 18 yaşını doldurmuş olmak gerekir. Biber gazı alınırken ve taşınırken, belirli alanlarda en çok havaalanlarında kişiler bazı kısıtlamalara tabiidir. Bu tür yerlerde biber gazı taşımak yasaktır.

KADINLARIN BİBER GAZI TAŞIMASI YASAK MI 2024?

Biber gazı taşımak suç mu? sorusuna yanıt Avukat Rezan Epözdemir’den geldi. Epözdemir bu sorusuna şu şekilde yanıt verdi;

Kanunun 6'ncı maddesi çok nettir. TCK'nın 6'ncı maddesinin F bendi silah deyiminde, 'Ateşli silahlar, patlayıcı maddeler, saldırı ve savunmada kullanılmak üzere yapılmış her türlü kesici, delici veya bereleyici alet, saldırı ve savunma amacıyla yapılmış olmasa bile fiilen saldırı ve savunmada kullanılmaya elverişli diğer şeyler' dedikten sonra, yakıcı, aşındırıcı, yaralayıcı, boğucu, zehirleyici, sürekli hastalığa yol açıcı nükleer, radyoaktif, kimyasal, biyolojik maddeler. Yani bu bizim iç hukukumuzda biber gazı silah demek. Diyelim ki bir kimseyi biber gazıyla yaraladığınızda bıçakla veya ateşli silahla yaralamış gibi bir rejime tabi tutulursunuz. Biber gazıyla işlenmiş bir suç, bizim iç hukukumuzda silahla işlenmiş sayılıyor. Dolayısıyla bir kimseyi ateşli silahla, bıçakla ya da biber gazıyla yaralarsanız kasten yaralama suçunun nitelikli hali söz konusu."

Avukat Prof. Dr. Ali Kemal Yıldız da bu konuya dair biber gazı ile ilgili doğrudan bir düzenleme olmamasından suç sayılmayacağını aktararak, şu açıklamayı yaptı; “Biber gazı kimyasal madde olarak kabul edilmiyor. Kimyasal maddelerin ithalatı, bulundurulması ve satın alınmasıyla ilgili bir kanunumuz var. Kanuna göre, olayları bastırıcı biyolojik madde olarak bir tanımlama yapılmış. Ancak biber gazının da ithalatı için izine ihtiyaç var. Bulundurulması ile ilgili ise kanunda herhangi bir düzenleme yok. Şu anda insanlar bir şekilde biber gazı ele geçirdiyse cezalandırılması için bir düzenleme yok. 'Kullanılması suç mu' diye merak edenler için, burada mesele niçin ve nasıl kullandığınızla alakalıdır. Biber gazı bir silahtır. Herkesin aklını karıştıran nokta burası. Hem silah, hem de serbest nasıl oluyor Bir ekmek bıçağını da bulundurmak suç değil ancak birini öldürür ya da yaralarsanız bu suç. Dolayısıyla biber gazı insana zarar verecek nitelikte bir şey olduğu için ceza kanunumuzun 6'ncı maddesine göre silah kabul ediliyor.”

BİBER GAZI NEREDEN ALINIR?

En iyi biber gazı Jenix gibi Türkiye’de yasal izinle üretilen, bakanlık tarafından denetlenen ve resmi devlet kurumları tarafından tercih edilen biber gazıdır. Yüksek konsantrasyonlu ve anında tesirli olmalıdır. Yan etkisi olmamalı ve kullanımı pratik olması gerekir. Çantada, cepte, araçta, belde taşınabilecek boyutta olmalıdır. Biber gazının fiyatları markadan markaya değişiklik göstermektedir.

BİBER GAZI KAÇ METRE ETKİLİDİR?

Biber gazı spreyi 5 metreye kadar etki etmektedir. Ancak en güçlü etki için 3 metre mesafe geçilmemesi gerekir.

Kaynak: Derya Sarıtepeci