BAYGIN HALDE AMCASI BULDU
Pursaklar ilçesindeki Cahit Zarifoğlu İmam Hatip Ortaokulu öğrencisi Enes Koca, 11 yaşındayken, 29 Kasım 2021'de okul dönüşü Mimar Sinan Mahallesi Altın Caddesi'ndeki boş arazide başıboş köpeklerin saldırısına uğradı. Evinin yürüme mesafesinde olan Enes, zamanında dönmeyince ailesi ve öğretmenleri tarafından aranmaya başlandı. Enes, köpeklerin arasında baygın bir halde amcası tarafından bulundu.
YAŞADIĞI TRAVMAYI ATLATMAYA ÇALIŞIYOR
Vücudunun her yerinden ısırıldığı için önce Pursaklar Devlet Hastanesine, ardından tam teşekküllü bir sağlık merkezi olan Ankara Bilkent Şehir Hastanesine sevk edilen Enes, burada uzun bir yoğun bakım sürecinden geçerek 3 yıl içinde 20 cerrahi operasyon geçirdi. Şu an 14 yaşında olan ve lise 1. sınıfa devam eden Enes, yaşadığı travmayı atlatmaya çalışırken, sokakta başıboş köpekler gördüğünde hala tedirgin oluyor.
Tedavi sürecinde kafa derisindeki zarar nedeniyle saçlı deri tedavisi devam eden Enes, sol diz bölgesindeki sinir hasarı nedeniyle yürümekte zorlanıyor. Köpek saldırısından 3 gün önce bir "cast ajansı"na oyunculuk başvurusu kabul edilen Enes'in ailesi, yoğun bakımda olan çocuklarının başvurusunu iptal etmek zorunda kaldı.
20 KEZ AMELİYAT OLDU
AA muhabirine konuşan anne Ayşe Koca, yaşadıkları acıları ve tedavi süreçlerini anlatarak, oğlunun 20 ameliyat geçirdiğini belirtti. Ayşe Koca, "Oğlumun sol bacağına ve kafa derisine büyük zarar verildi. Enes saçlarını çok seven bir çocuktu, onu o şekilde görmek çok acı vericiydi. Ben bu acıyla yüz felci geçirdim," dedi.
Ayşe Koca, başka çocukların ve ailelerin aynı acıyı yaşamaması için geniş kapsamlı bir yasal düzenlemenin hayata geçirilmesi çağrısında bulundu. Koca, "Bizim yaşadığımız travmayı kimsenin yaşamasını istemiyoruz. Bu hayvanlar insanlara zarar vermeye başladı, kesin bir çözüm bulunmalı. Biz hayvanları sevmeyen insanlar değiliz ama toplumda hayvanlarla insanların bir arada yaşayacak durumda olmadığını görüyoruz," diye ekledi.
YARGI SÜRECİ 2 YILDIR SÜRÜYOR
Koca ailesinin avukatı Sultan Penez Abay, Ankara Valiliği, Ankara Büyükşehir Belediyesi ve Pursaklar Belediyesine yaptıkları idari başvuruların sonuçsuz kaldığını belirterek, "Yaklaşık 2 yıldır süren yargı sürecinde 3 kurumdan da olumlu bir dönüş almadık. Mevcut yasa, mağdurları daha da mağdur ediyor. Sokak hayvanlarının uyutulması veya öldürülmesi yerine yerinde yaşatılmasını ve mağdurların muhatap bulabilmesini talep ediyoruz," dedi.
İdare mahkemesinde devam eden davanın Danıştay ile birlikte sonuçlanma süresinin 5-6 yılı bulacağını aktaran Abay, şunları kaydetti: "Yeni yasa tasarısında sokak hayvanlarının uyutulması ya da öldürülmesi yerine yerinde yaşatılmasını talep ediyoruz. Bu olayları yaşayarak mağdur edilen vatandaşların mağduriyet noktasında bir muhatap bulmasını talep ediyoruz. Yerel yönetim, büyükşehir yönetimleri ya da valilik olarak bize bir muhatap yönetilsin. Biz husumetimizi o muhataba yöneltelim. Sıradan bir hukuk davasında bile bir vatandaşı ya da bir kurumu muhatap alabilirken, bu denli büyük mağduriyetlere sebep olan olaylarda ne yazık ki bire bir, tek elden ya da bizzat bir muhatabımız yok.” İfadelerini kullandı.
Abay, idari ve adli süreçlerin hızlandırılması gerektiğini vurgulayarak, "Enes, okulundan ve eğitiminden çok geride kaldı. Alacağımız tazminatı ailesi, Enes'in eğitimi için kullanacak," şeklinde konuştu.