Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, Habertürk'te Fevzi Çakır'ın sorularını yanıtladı. En borçlu 30 belediyeden 23’ünün CHP’ye ait olduğunu ve toplam borcun %70’inin CHP belediyelerinden kaynaklandığını açıklayan Bakan Işıkhan, bu belediyelerin borçlarını ödemek yerine sürekli artırdığını söyledi.

Bakan Işıkhan'ın konuşmasından öne çıkanlar;

Bakan Işıkhan, belediyelerin borçlarıyla ilgili bilgilere açıklık getirdi. Belediyelerin borçlarının 30 altın ton tutarında olduğu söyleyen Işıkhan, "Belediyelerin bugünkü SGK borcu şuan 167 milyar lira bu da yaklaşık 55 ton altın yapıyor. Bu borçların 3'te 1'i CHP'li belediyelerin borcu deniyor. Bu yanlış. Tüm belediyelerin borçlarının yüzde 70'i tek başında CHP'li belediyelere ait." dedi.

Bunlarla ilgili tüm belge ve dökümanlar ellerinde olduğunu söyleyen Işıkhan, "30 büyükşehir belediyesinin yalnızca 14'ü CHP'li ama büyükşehir borçlarının yüzde 80'e yakını yüzde 76'si CHP'li belediyelere ait. En borçlu 30 belediyeden 23'ü CHP belediyesi. Toplam borcun yüzde 70'i CHP belediyesi. Bu belediyeler borçlarını ödemek yerine sürekli katlıyorlar." dedi.

EN BORÇLU BELEDİYE İZMİR BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ

SGK'ya en borçlu belediyenin İzmir Büyükşehir Belediyesi olduğunu belirten Işıkhan, borcun 12 milyar lira olduğunu söyledi. İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin 5 yılda borcunun 2 bin kat arttığına dikkat çekti.

EN BORÇLU İKİNCİ BELEDİYE ANKARA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ

En borçlu ikinci belediyenin İzmir'den sonra Ankara Büyükşehir Belediyesi olduğunu açıklayan Işıkhan, Ankara'nın borcunun 8,7 milyar liraya ulaştığını borcun 5 yılda 55 kat arttığını söyledi.

ASGARİ ÜCRETE ARA ZAM GELİR Mİ?

Bakan Işıkhan, CHP’nin asgari ücret üzerinden manipülatif hesaplamalar yaptığını belirterek, “Altın üzerinden değerlendirmeler yapmak doğru bir yöntem değil. Altın, küresel piyasada sürekli değer kazanan bir emtia. Maaşlar, altın karşısında tüm dünyada değer kaybediyor, bu bir gerçek. Ancak Türkiye, maaşların altın karşısında en az değer kaybettiği ülkelerden biri.” ifadelerini kullandı.

Enflasyonda 2025 yılı itibarıyla ciddi iyileşmeler beklendiğini söyleyen Işıkhan, düşüşün başladığını gözlemlediklerini ve uygulanan mali ile makroekonomik politikaların bu gidişatı desteklediğini belirtti. Olası bir aksilik veya olağanüstü durumda ise Temmuz ayında asgari ücrete ara zam yapılabileceğinin altını çizdi.

“Geçmişte, Temmuz ayında Sayın Cumhurbaşkanımızın talimatıyla asgari ücreti güncellemiştik. Eğer ihtiyaç hasıl olursa, yine Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde ekonomi koordinasyon kurulunda karar alarak gereken adımları atarız. Ancak şu an için asgari ücreti 1 yıl süreyle belirledik ve bu süre boyunca ekonomik sistemimizi güçlendirmek için çalışıyoruz.” dedi.

Kaynak: Haber Merkezi