Bakan Bayraktar, Mersin'de bulunan Akkuyu NGS'de incelemelerde bulundu. Yürütülen çalışmaları yerinde takip eden ve yetkililerden bilgi alan Bayraktar, “Dünyadaki en büyük nükleer santral şantiyesinde, 4 reaktörün aynı anda inşası devam ediyor. Şu anda 30 binin üzerinde çalışan var ve bu, ülkemizin istihdamına önemli bir katkı sağlıyor” şeklinde konuştu.

“ELEKTRİK İHTİYACIMIZIN YÜZDE 10'UNU TEK BAŞINA KARŞILAYACAK”

Bayraktar, Akkuyu'nun Türkiye'nin enerji arz güvenliği ve iklim hedefleri için büyük önem taşıdığını vurgulayarak, “Santral tamamen devreye alındığında, 2028 yılı itibarıyla 4 reaktörün de tamamıyla devreye girmesini hedefliyoruz. Bu şekilde Türkiye'nin elektrik ihtiyacının yüzde 10'unu yalnızca bu santralden karşılayabileceğiz. İnşallah önümüzdeki yıl ilk reaktörü devreye alarak diğer reaktörleri de sırayla hizmete sunacağız” dedi.

Bayraktar, Akkuyu'dan üretilecek temiz ve karbonsuz enerjinin 30 milyon ton karbon emisyonunu azaltacağını belirterek, “Santralin inşası, Türkiye'nin 70 yıllık rüyasının gerçekleşmesi anlamına geliyor. Türkiye'de nükleer enerjiye yönelik çalışmalar, 1950'li yıllardan itibaren, dünyadaki nükleer sektörün gelişimiyle paralel olarak başladı. Cumhurbaşkanımızın liderliğinde, en önemli adımı 2010 yılında Rusya Federasyonu ile yaptığımız hükümetler arası anlaşma kapsamında attık” dedi.

Bayraktar, çalışmaların gece gündüz sürdüğünü belirterek, “Elbette birçok zorlukla karşılaşıyoruz ve gelecekte daha farklı zorluklarla da karşılaşabiliriz. Ancak yılmadan ve usanmadan, 2050 için 20 bin megavatlık bir hedefe doğru ilerliyoruz. Bu sürecin sonunda Türkiye, arz güvenliğini temiz ve karbonsuz kaynaklardan sağladığı bir konumda olacak ve geleceğe odaklanmaya devam edecek” dedi.

Kaynak: İHA