Bakan Bayraktar, AK Parti Nevşehir 8. Olağan İl Kongresi’nde dikkat çekici açıklamalarda bulundu.

Bayraktar, enerji desteği sağlamak amacıyla bir heyetin Suriye’ye doğru yola çıktığını belirtti. "Enerji Bakanlığı olarak bir ekibimiz şu anda Şam’a yönelmiş durumda. Suriye’nin altyapı ihtiyaçlarını, özellikle enerji ve elektrik alanındaki gereksinimlerini tespit ederek, kısa, orta ve uzun vadeli planlamalar yapacağız. Yurdumuzda misafir ettiğimiz, ancak memleketlerine dönmek isteyenlerin, ki bunların çoğunluğu böyle bir arzu içinde, daha iyi koşullarda geri dönebilmesi için de çaba göstereceğiz." dedi.

"DÜNYADA 415 NÜKLEER REAKTÖR VAR"

Bakan, Türkiye’nin ekonomisinin enerjide bağımsız oldukça daha güçlü hale geleceğini ve nükleer enerjinin bu süreçteki en önemli katkıyı sağlayacağını vurguladı. "Türkiye’yi ileri taşıyacak büyük projeler geliştiriyoruz. Ancak bu projeler hayata geçtikçe Türkiye’de karışıklıklar artıyor. Her türlü saldırıya maruz kaldık. Örneğin, Rusya ile iş birliği yaptığımız bu projede, uçak krizini yaşadık. Tüm bu zorluklara rağmen, nükleer enerjinin Türkiye için vazgeçilmez olduğunu bilerek, bu 70 yıllık rüyayı Akkuyu’da hayata geçiriyoruz. Türkiye, dünyanın en büyük nükleer enerji şantiyesinde, 30 binin üzerinde işçi ile birlikte artık üst ligdeki ülkeler arasında yer alıyor." şeklinde konuştu.

MUHALEFETİN NÜKLEER ELEŞTİRİLERİNE CEVAP

Dünyada 415 nükleer reaktör bulunduğunu hatırlatan Bayraktar, muhalefetin nükleer enerjiye karşı tutumunu eleştirdi. "Muhalefetin söylemlerini biliyorsunuz, 'Türkiye nükleer yapmasın.' İki hafta önce bütçedeydik Meclis'te, muhalefetin hala anlamadığı bir şey var, 'Bütün dünyada gelişmiş ülkeler nükleere sırt çeviriyor, Türkiye nükleer yapmaya çalışıyor' diyorlar. Dünyadaki bütün gelişmiş ülkeler nükleer kapasitelerini üç katına çıkarmak için deklarasyon imzalıyor. Bütün dünyaya bunu ilan ediyorlar. Amerika'sı, Fransa'sı, Japonya'sı, Çin'i, aklınıza kim gelirse, bütün gelişmiş ülkeler.. Bizim muhalefetin bunu anlaması mümkün değil. Onun için Türkiye, nükleer enerjiye sahip, enerjisini verimli kullanan, Akkuyu'nun yanına Sinop'u, Trakya'daki nükleer santralleri yapmış bir ülke olma yolunda Türkiye Yüzyılı'nda büyük bir hızla ilerliyor." ifadelerini kullandı.

GABAR’DAN EKONOMİYE  KATKI

Bayraktar, enerji bağımsızlığına giden iki önemli alanın petrol ve doğal gaz olduğunu vurgulayarak, "Türkiye’nin kendi doğal gazını ve petrolünü bulması gerekiyor. Filyos’tan 170 kilometre uzaklıkta, 2 bin 100 metre derinlikte doğal gaz bulduk. Bu gazı evlerimize ulaştırmaya başladık. Bu, Türkiye Petrolleri tarihinde önemli bir gelişmedir." dedi. Gabar bölgesindeki üretimin 70 bin varili aştığını belirten Bayraktar, "Gabar, her yıl ülkemizin ekonomisine 2 milyar dolarlık katkı sağlıyor. Hem ithalatı azaltıyor hem de yerel istihdamı artırıyor. O bölgede şu anda 3 bin genç iş imkanı buldu." diye ekledi.

"SOMALİ HALKI BÜYÜK BİR HEYECANLA BİZİ KARŞILADI"

Bakan Bayraktar, Türkiye’nin son yıllarda Karadeniz ve Akdeniz’in yanı sıra farklı kıtalarda da petrol ve doğal gaz arayışına girdiğini belirtti. Türk mühendislerinin Somali’de yürüttüğü çalışmalara dikkat çeken Bayraktar, "Somali halkı büyük bir heyecanla bizi karşıladı. Cumhurbaşkanımızın vizyonu ve liderliği, bu insanlara umut olmaktadır. Somali’deki faaliyetlerimiz, oradaki insanların yaşam standartlarını iyileştirecek projeler sunmaktadır." dedi.

Kaynak: AA