Bild gazetesinde yer alan habere göre, ABD Başkanı Donald Trump, ABD askerlerinin Avrupa'dan tamamen çekilmesini reddetmesine rağmen Avrupa'da Riyad'da yapılan müzakerelere dair büyük bir endişe söz konusu. Habere göre, Batılı güvenlik servisleri ve siyasetçiler, bu müzakerelerin Avrupa'nın büyük bölümündeki ABD askerlerinin varlığının sona ermesine yol açabileceğinden endişe ediyor.

RUSYA'NIN ABD ASKERLERİNE YÖNELİK ÇEKİLME TALEBİ

Doğu Avrupalı bir güvenlik yetkilisinin sözlerine yer verilen haberde, bu kişinin "Bizim bilgilerimize göre bu (Rusya Devlet Başkanı Vladimir) Putin'in, 1990'dan sonra ittifaka katılan tüm NATO ülkelerinden ABD askerlerinin çekilmesi konusunda 2021'deki talebiyle ilgili" ifadesi kullanıldığı belirtildi.

Haberde, bunun uzmanlar için Rus ordusunun, eski Sovyet cumhuriyetleri Estonya, Letonya ve Litvanya'yı doğrudan işgal etmesi ve Polonya ile geniş çaplı bir savaşa girmesinden korktuğu en kötü senaryo olduğu aktarıldı.

ABD ASKERLERİNİN ÇEKİLMESİ VE AVRUPA'DA OLUŞAN ENDİŞELER

ABD askerlerinin Rusya'ya yakın bölgelerde bulunmasının, Rusya'ya sınırı olan ülkelerin bağımsızlığı için en büyük güvence olarak görüldüğü belirtilen haberde, eski Litvanya Dışişleri Bakanı Gabrielius Landsberg'in de sosyal medya platformu X'ten, (Rusya Dışişleri Bakanı Sergey) Lavrov'un Avrupa'da istikrar için NATO'nun 1997 sınırlarına geri dönmesini ve "Doğu Almanya" dışındaki tüm ülkelerden çekilmesini talep ettiğini paylaştığı kaydedildi.

İtalya'nın da Kosova'dan ABD askerlerinin olası çekilişine hazırlandığı iddia edilen haberde, "Bu durumda Avrupalı müttefikler Balkanlar'da Putin'in dostu (Sırbistan Cumhurbaşkanı) Aleksandar Vucic ve güçlü Sırp ordusuna karşı yalnız bırakılacaklar." ifadesi kullanıldı.

Haberde bunun da Alman diplomatlar tarafından "akla yatkın" bir senaryo olarak tanımlandığı belirtildi.

Şu anda sadece Almanya'nın Ramstein kentindeki ABD üssü ve İngiltere'deki hava üslerinden ABD askerlerinin çekilmesinin tartışılmadığı ileri sürülen haberde, Trump ve Putin'in bir anlaşmaya varması halinde Avrupa'nın geri kalanının geniş kapsamlı değişikliklere hazırlıklı olması gerektiği kaydedildi.

Kaynak: AA