Avrupa Parlementosu'nun gıda ürünlerindeki fosfat katkısı kararı gereğince, döner Avrupa mutfağından uzaklaştırılabilir.
Almanya'da fast-food ürünleri arasında önemli pazar payı tutan
döner ve döner ürünlerinin fosfat katkı maddesi nedeniyle
yasaklanma riski altında olduğuna dikkat çekiliyor.
Spiegel Online'ın haberinde, özellikle donmuş ürünler ve çiğ et
üzerinde sağlığa zararlı etki yaptığı gerekçe gösterilen karar ile,
döner üretimi üzerinde yasaklama da dahil olmak üzere pek çok
yaptırımın söz konusu olabileceğinin altı çiziliyor.
Yalnızca Almanya'da 16 binden fazla satış noktası bulunan,
yaklaşık 4 milyar euro'luk ciroya sahip döner üretiminin bu
karardan olumsuz etkileneceği kaydediliyor.
Fosfat katkı maddesi yalnızca döner üretimde kullanılmıyor. Sosis
çeşitleri, cola, konserve balık ve pasta çeşitlerinin üretiminde de
kullanılan fosfat yan maddesinin, insan sağlığı açısından sakıncalı
olduğu biliniyor.
0,3 litrelik kolada 210 miligram fosfat bulunabiliyor.
Döner üretimi ile ilgili benzer bir kriz 2006 yılında ''kokmuş et''
skandalında patlak vermiş, binlerce ton et imha edilerek, üretici
şirketler hakkında büyük para cezaları kesilmişti.