ABD Başkanı Donald Trump'ın Kanada, Çin ve Meksika'ya uygulamayı planladığı gümrük vergisi kararı, dünya genelinde olası bir küresel ticaret savaşına ilişkin endişeleri artırmış durumda. Avrupa Birliği (AB) ise Trump'ın bu hamlesinin ardından gelişmeleri dikkatle izliyor.
Bir Avrupa Komisyonu sözcüsü, Pazar günü Euronews'e yaptığı açıklamada, AB'nin ABD'nin gümrük vergisi uygulama kararını üzüntüyle karşıladığını belirtti. Ancak, şu an için AB ürünlerine yönelik ek gümrük vergisi uygulanacağına dair bir bilgi almadıklarını ifade etti. Sözcü, ABD ile ticaret ve yatırım ilişkilerinin dünya çapında en önemli ilişkilerden biri olduğunu vurgulayarak, her iki tarafın da bu ilişkiyi güçlendirmeye çalışması gerektiğini belirtti.
BU UYGULAMALAR TÜM TARAFTARLAR İÇİN ZARARLI
Avrupa Komisyonu, daha önce yaptığı açıklamada, genelleştirilmiş gümrük tarifelerinin işletme maliyetlerini artırdığına ve işçilere ve tüketicilere zarar verdiğine dikkat çekmişti. Ayrıca, bu tür tarifelerin gereksiz ekonomik kesintiler yaratabileceğini ve enflasyonu teşvik edebileceğini vurgulamıştı. Komisyon, bu tür uygulamaların tüm taraflar için zararlı olduğunu ifade etmişti.
Komisyon sözcüsü, açık pazarlar ve uluslararası ticaret kurallarına saygının güçlü ve sürdürülebilir ekonomik büyüme için elzem olduğunu belirtti. AB'nin, düşük tarifelerin güçlü ve kurallara dayalı bir ticaret sistemi içinde büyüme ve ekonomik istikrarı desteklediğine inandığını belirten sözcü, ancak AB'nin, kendi mallarına haksız veya keyfi gümrük vergisi uygulayan tüm ticaret ortaklarına sert bir şekilde karşılık vereceğini de sözlerine ekledi.
Almanya Başbakanı Olaf Scholz, İngiltere Başbakanı Keir Starmer ile görüşmesinin ardından yaptığı açıklamada, küresel mal ve hammadde alışverişinin hepimize refah getiren büyük bir başarı öyküsü olduğunu belirterek, bu başarıyı sürdürebilmek için dünyayı çok sayıda gümrük engeliyle bölmemenin önemli olduğunu vurguladı.
İtalya Dışişleri Bakanı Antonio Tajani de Scholz'u destekledi: "Tarife savaşı hiç kimse için iyi değil. ... Şirketlerimizi korumak için fikirlerimiz ve stratejilerimiz var: İtalya, Washington ile diyalogda AB'nin en iyi elçisi olacak."
Fransa Sanayi Bakanı Marc Ferracci, France Info'ya verdiği demeçte, AB'nin gümrük vergisi koyması halinde sert bir yanıt vermesi gerektiğini söyledi: "Yanıt önemli ürünlere odaklanmalı, sert olmalı, yani müzakerelerde inandırıcı bir tehdit olması için Amerikan ekonomisi üzerinde bir etkisi olmalı."
AB, GÜMRÜK VERGİLERİNE KARŞI SIKI DURUYOR
Almanya Başbakanı Olaf Scholz, AB'nin 'Buy Europe' yasasını yürürlüğe koymasını önerdi. Polonya Başbakanı Donald Tusk, X platformunda yayınladığı videoda, "Endişelenmek için bir neden var ama korkmak için yok," dedi. Avrupa Konseyi Başkanı Antonio Costa ise, Washington'un gümrük vergisi uygulaması durumunda AB'nin çıkarlarını savunmaya hazır olduklarını belirtti. Costa, "ABD kendi çıkarlarını savunacak ve Avrupa da kendi çıkarlarını savunacak, bu uluslararası ilişkilerin bir parçası. Sorunları öngörmeye veya dramatize etmeye gerek yok, onları çözülmesi gereken sorunlar olarak ele almalıyız," şeklinde konuştu.