Suudi Arabistan'da hac ibadetini gerçekleştiren 1,8 milyondan fazla hacı adayı, 48 dereceye ulaşan sıcaklıklardan kendilerini korumaya çalışıyor. Koronavirüs salgınının ardından maksimum yaş sınırı kaldırılan hac ibadetinde son duruma ilişkin bilgi veren yetkililer, iki binden fazla kişinin hastanelere başvurduğunu söyledi.

Suudi Arabistan Sağlık Bakanlığı, insanları güneşten uzak durmaya ve bol su içmeye çağırırken, sadece geçtiğimiz günde ısı stresi vakalarının bin 721'e ulaştığını kaydetti. Ölü sayısına ilişkin bilgi verilmezken, çeşitli ülkeler tarafından açıklanan rakamlara göre, çoğu Endonezya'dan olmak üzere en az 230 kişi hac sırasında hayatını kaybetti.

'SICAKTAN BAYILDILAR'

Dünyanın en kalabalık Müslüman ülkelerinden Endonezya, hac sırasında en az 209 Endonezyalının hayatını kaybettiğini açıkladı. Endonezya'nın Suudi Arabistan Başkonsolosu Eko Hartono, "Endonezya'da çok sayıda hacı adayının sıcak çarpması nedeniyle öldüğünü söylemek yanlış olur. Ölüm nedenlerinin çoğunlukla kalp ve solunum rahatsızlıklarından kaynaklanıyor' dedi.

Ancak, bazı hacıların günlerce süren hac yolculuğu sırasında "sıcaktan dolayı" "bayıldığını" kabul etti. Fars haber ajansı, 10 İranlının öldüğünü bildirerek, İran'ın bu yılki en yaşlı hacısının 114 yaşında kalp krizinden öldüğünü söyledi. Yetkililer sekiz Cezayirli ve dört Faslının öldüğünü söylerken, Mısırlı sekiz hacının öldüğü bildirildi.

ISI STRESİ NEDİR?

Aşırı sıcak ortamda vücudun ısısını sabit tutmak için gösterdiği çaba olarak tanımlanan ısı stresinin, vücut ısısının olması gereken seviyenin üstünde seyretmesi durumunda kalp damar sisteminin yorularak kişilerde sıcak çarpması, sıcak bitkinliği, sıcak döküntüleri ve ısı kramplarına neden olabildiği ve bazı hayati organların durmasına yol açabildiği kaydediliyor.

Küresel ısınmanın artmasıyla daha yoğun bir nem olacağına işaret edilirken, nemin ise vücut ısısının düşmesini sağlayan terin buharlaşmasına engel olarak ısı stresinin etkisini artırabildiği belirtildi.