Konya'da yaşayan Mustafa Ergin'in hayatı paylaştığı IBAN hesabı ile karardı.

"HESABINI KİRALA, İYİ PARA KAZAN" GİBİ VAATLERLE TUZAK KURUYOR

Mustafa Ergin'in hikâyesi, dolandırıcıların internet üzerinden çeşitli yöntemlerle insanları kandırarak banka hesaplarını kullanmalarının tehlikelerini ortaya koyuyor. Sosyal medya platformlarında illegal ya da kumar yoluyla para aklamak isteyen dolandırıcılar, vatandaşlara "Hesabını kirala, iyi para kazan" gibi vaatlerle tuzak kuruyor. Ergin'in durumu da tam olarak böyleydi. Arkadaşı, banka hesabının bloke olduğu bahanesiyle Ergin'e para gönderdi. Ergin, gelen parayı ATM'den çekerek arkadaşına verdi ve karşılığında sadece bir paket sigara parası aldı. Oysa bu işlemler, dolandırıcılık ve kara para aklama suçlarının bir parçasıydı.

A W195534 01

EN YAKIN KARAKOLA GİDİN ÇAĞRISI

Adli Bilişim Uzmanı Avukat Emre Akman, bu tür durumlarla karşılaşıldığında yapılması gerekenin hemen en yakın karakola gidip durumu bildirmek olduğunu belirtiyor. Akman, "“Müvekkilimiz dolandırıcıların yeni yöntemlerinden biri olan ‘banka hesabımda haciz var, banka hesabımda bloke var’ gibi dolandırıcılık taktikleriyle beraber kandırılmış olup, banka IBAN numarasını alarak kara para akışı sağlamışlardır. Bu kara para akışı neticesinde müvekkile 5 adet soruşturma dosyası başlatılmış olup, müvekkil 8 aydır mağduriyet içerisinde cezaevinde yatmaktadır. Şu anda da cezaevinden dışarı çıktığında sabıkası olduğu için herhangi bir şekilde bir yerde işe giremeyip, devlet gözetiminde ücretsiz olarak çalışmaktadır. Günümüzde artık banka hesabının kullanılması ve kara para akışında ve aynı zamanda yasa dışı kullanılması neticesinde banka hesaplarının kullanılması durumunda herkes mağdur olmaktadır. Herkes ‘buradan ben bir kazanç sağlayabilir miyim’ mantığıyla bu işe girmekte ve daha sonrasında başına gelecekleri kestiremediği için büyük mağduriyetler yaşamaktadır.

A W195534 05

Kimse belli vaatlerle ‘banka hesabımda bloke var, IBAN hesabımızda haciz var, banka hesabına şu para gelecek, yüzde 15 pay vereceğiz’ şeklinde dolandırıcıların taktiklerine inanmayıp bu durumla karşılaştıklarında en yakın karakola gidip ihbar etmelerini tavsiye ediyoruz. Çünkü kendi banka hesapları kullanıldığında geri dönülemez şekilde dosyalar birikmekte olup yüksek cezalar yatma durumları olmaktadır. Banka hesabınıza nereden geldiğini bilmediğiniz para transferleriyle karşılaştığınızda, bunu derhal geri iade edin ve karakola gidip ihbar edin. Bu tür işlemlere dahil olursanız, ciddi hukuki sonuçlarla karşı karşıya kalırsınız" diyor.

"MAĞDURUM, İŞSİZİM, ÇOCUKLARIM VAR"

Kendisine verilen 8 aylık hapis cezasını çektikten sonra işsiz kalan ve sabıkalı olduğu için iş bulmakta zorlanan Ergin, "Hiç kimse IBAN numarasını kolayca paylaşmasın. Beni mağdur ettiler, başkalarının da başına gelmesin. Ben bedel karşılığı almadım. Hesabıma para geldi emanetini verdim. ATM’ye gittiğim için de bana bir sigara parası verdi. Başka türlü verdiği bir şey olmadı. Ben de zaten bir şey beklemiyordum. Ama o arkadaşın internet dolandırıcılığı gibi şeylerle uğraştığını bilmiyordum. Ben insanlık olarak verdim, başka türlü bir niyetim yoktu. Benim toplam 6 tane dosyam var. Her bir dosyadan 3 yıl 4 ay ceza aldım. Toplam cezaevinde 8 ay yattım. Yani bunu ileride istinafta olan dosyalarım da var, bu dosyalarda patlama olduğu zaman en aşağı 10 senenin üzerinde yatacağım bir olay var. Kimsenin yaklaşmasını istemem, uzak durmasını istiyorum. Mağdurum, işsizim, çocuklarım var, bana yardımcı olunmasını istiyorum." dedi.

A W195534 02

Mustafa Ergin'in hikâyesi, dolandırıcılığın ve para aklama yöntemlerinin yaygınlaştığı bir dönemde, sosyal medyada ve internet sitelerinde sunulan tekliflerin risklerini gözler önüne seriyor. Bu nedenle, özellikle banka hesapları konusunda büyük bir dikkatle hareket etmek gerekiyor.

A W195534 06

Kaynak: İHA