Arap Sosyalist Baas Partisi Suriye'de 1963'te darbeyle iktidara gelmesinin ardından 1970'te parti içi darbeyle Beşşar Esed'in babası Hafız Esed iktidarı ele geçirerek, 1971'de Suriye Devlet Başkanı oldu.
Beşşar Esed ise, babasının ölümü üzerine 2000'de Baas rejiminin başına geçti. Esed ve Baas iktidarı, rejim karşıtı grupların başkent Şam'a girmesiyle sona erdi.
ARAP ÜLKELERİNDEN SURİYE MESAJI
Suriye'de 61 yıllık Baas rejimi devrildi. Suriyeliler Halep, Hama, Humus ve Dera'nın ardından Şam'ın özgürleştirilmesini coşkuyla kutladı.
Arap ülkeleri, yaptıkları açıklamalarla Suriye'deki gelişmelerin yakından takip edildiğini belirterek, Suriye halkına destek mesajı verdi, tüm taraflara diyalog çağrısında bulundu.
MISIR
Suriye'deki gelişmelerin yakından izlendiği ifade edilen Mısır Dışişleri Bakanlığı açıklamasında da ülkenin bütünlüğü ve egemenliğinin önemi vurgulanarak, "Suriyeli taraflara, kapsamlı bir siyasi süreç başlatarak ülkenin çıkarlarına öncelik vermeleri" çağrısında bulunuldu.
KATAR
Katar Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, Suriye'deki gelişmelerin yakından takip edildiği belirtildi.
"Suriye'nin kaosa sürüklenmesini önlemek için ulusal kurumları ve devlet birliğini korumanın gerekliliği"ne işaret edilen açıklamada, "Suriye krizinin, uluslararası meşruiyet kararları ve Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin 2254 sayılı kararı uyarınca, Suriye halkının çıkarlarını gözetecek ve ülkenin birliğini, egemenliğini ve bağımsızlığını koruyacak şekilde sona erdirilmesi" ve "tüm taraflara diyalog" çağrısı yapıldı.
Rejimin devrilmesi başkent Şam'da kutlandı
BAHREYN
Bahreyn Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, Suriye'nin birliği ve toprak bütünlüğünün önemine vurgu yapıldı.
Tüm taraflara, Suriye halkının çıkarlarına öncelik verme, devletin kurumlarını, hayati ve ekonomik tesislerinin güvenliğini koruma çağrısı yapılan açıklamada, Suriye'deki olayların yakından takip edildiği belirtildi.
UMMAN
Umman Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, "kardeş Suriye halkının iradesine saygı duyulması ve Suriye'nin egemenliğinin, toprak bütünlüğünün ve birliğinin tam olarak korunmasının gerekliliği" vurgulandı.
Açıklamada, tüm taraflara, "ulusal uzlaşmaya doğru ilerleme" çağrısı yapıldı.
ÜRDÜN
Ürdün Dışişleri Bakanı Eymen es-Safedi de X hesabından yaptığı paylaşımda, "Kardeş Suriye'deki durumla ilgili gelişmeleri ilgiyle takip ediyoruz. Suriye'nin birliğine, egemenliğine ve kardeş halkının güvenliğine çok önem veriyoruz." ifadesini kullandı.
Ürdün'ün, kardeş Suriye halkına, herkes için özgür ve onurlu yaşamı garanti edecek şekilde ülkelerini yeniden inşa etme çabalarında mümkün olan her türlü desteği sağlayacaklarını belirten Safedi, Suriye halkının isteklerini karşılayan, haklarını koruyan, güvenli ve tatmin edici bir siyasi sistem inşa etmek için Suriye halkının başlattığı her türlü siyasi süreci de destekleyeceklerini bildirdi.
YEMEN
Yemen Başkanlık Konseyi'nden yapılan açıklamada da Beşşar Esed'in devrilmesinden dolayı Suriye halkı tebrik edildi.
"İran'ın Suriye üzerindeki vesayet rejiminin devrilmesini ve Şam'ın Arap merkezine geri dönmesini tebrik ediyoruz." ifadesine yer verilen açıklamada, Yemen'in, Suriye topraklarının birliğini ve bağımsızlığına saygıyı, halkının özgürlük ve değişim iradesini, barış, güvenlik ve istikrarın tesisini desteklediği vurgulandı.
IRAK
Irak hükümeti, tüm Suriyelilerin özgür iradesine saygı duyulması gerektiğini, Suriye'nin güvenliğinin, toprak bütünlüğünün ve bağımsızlığının korunmasının büyük önem taşıdığını bildirdi.
Hükümet Sözcüsü Basim Avvadi, Suriye'de 61 yıllık Baas rejiminin ve Beşşar Esed'in devrilmesinin ardından yazılı açıklama yaptı.
Irak hükümetinin, Suriye'deki gelişmeleri yakından takip ettiğini belirten Avvadi, "istikrar çabalarını ilerletmek, güvenliği, kamu düzenini ve kardeş Suriye halkının can ve mallarını korumak amacıyla kardeş ve dost ülkelerle uluslararası temaslarının sürdüğünü" kaydetti.
"Tüm Suriyelilerin özgür iradesine saygı duyulması gerekiyor." ifadesini kullanan Avvadi, "Suriye'nin güvenliğinin, toprak bütünlüğünün ve bağımsızlığının korunmasının sadece Irak için değil, aynı zamanda bölgenin güvenliğiyle olan bağlantısı nedeniyle de son derece önemli olduğunu vurguluyoruz." değerlendirmesinde bulundu.
FİLİSTİN
Filistin Devlet Başkanlığının açıklamasında da Filistin ve halkının kardeş Suriye halkının yanında, onların iradesine ve siyasi tercihlerine saygı gösterdiği belirtilerek, Filistin'in Suriye'nin güvenliği ve istikrarını garanti edecek ve başarılarını koruyacak adımların yanında durduğu vurgulandı.
CEZAYİR
Cezayir Dışişleri Bakanlığı da Suriye'de yaşanan son durum ve hızlı değişimlerin büyük bir ilgiyle takip edildiği belirtilerek, Cezayir'in kardeş Suriye halkının yanında olduğunu vurgulandı.
İRAN'DAN SURİYE MESAJI: SURİYENİN TOPRAK BÜTÜNLÜĞÜNE SAYGI GÖSTERİYORUZ
İran Dışişleri Bakanlığı tarafından Suriye'de Beşşar Esed rejiminin devrilmesine ilişkin yapılan açıklamada, "İran'ın Suriye'nin birliğine, ulusal egemenliğine ve toprak bütünlüğüne saygı gösterdiği" belirtildi.
"Suriye'nin kaderinin belirlenmesi ve Suriye'ye ilişkin kararların alınmasının önemli olduğu" vurgulanan açıklamada, "Suriye'nin geleceği, yıkıcı bir müdahale veya dış dayatma olmaksızın yalnızca bu ülke halkının sorumluluğundadır." ifadeleri kullanıldı.
SURİYE'DEKİ YAŞANAN SÜREÇ
Suriye'de 27 Kasım'da rejim karşıtı silahlı gruplar ile Beşşar Esed güçleri arasında çatışmalar yoğunlaştı.
Gruplar, 30 Kasım-7 Aralık tarihlerinde Halep, Idlib, Hama ve Humus gibi en büyük illerde üstünlük kurdu.
Başkent Şam'a 7 Aralık'ta girmeye başlayan gruplara halk kitlelerinin de destek vermesiyle rejim, Şam ve diğer birçok bölgede kontrolü tümüyle kaybederek çöktü.
Baas Partisi'nin 61 yıllık iktidarı sona ererken rejim lideri Esed, başkentten kaçtı.
Suriye Milli Ordusu da Türkiye sınırı yakınlarında terör örgütü PKK/YPG'nin işgalinde olan Tel Rıfat'ı özgürleştirdikten sonra Münbiç'te yuvalanan teröristlere yöneldi.
SURİYELİLER, ÖZGÜRLÜK TALEBİYLE 2011'DE SOKAKLARA ÇIKTI
Arap Sosyalist Baas Partisi Suriye'de 1963'te darbeyle iktidara geldi. 1970'de yılında parti içi darbeyle Beşşar Esed'in babası Hafız Esed iktidarı ele geçirerek, 1971'de Suriye Devlet Başkanı oldu.
Beşşar Esed ise, babasının ölümü üzerine 2000'de Baas rejiminin başına geçti.
Esed ve Baas iktidarı, rejim karşıtı grupların başkent Şam'a girmesiyle sona erdi.
Suriye'de 2011 yılında özgürlük talebiyle halk hareketleri başlarken rejim kitlelere şiddet kullanarak müdahale etti.
Binlerce kişinin öldürüldüğü rejim müdahaleleri, süreci iç savaşa dönüştürdü.
Silahlı muhalif gruplar uzun bir mücadeleye girerken, rejim uluslararası baskılara rağmen sorunun diplomasi ve barışçıl yollardan çözümüne yanaşmadı.
Suriye'de 27 Kasım'da yoğunlaşan çatışmaların ardından ülkede Halep, İdlib, Hama'dan başlayarak pek çok bölgede kontrolü kaybetti.
Son olarak başkent Şam'da halkın da sokaklara dökülmesiyle rejim güçleri, kamu kurumları ve sokaklardan çekilmeye başlarken rejim karşıtı gruplar kent merkezinde kontrollerini artırdı.
61 yıllık kanlı Baas rejimi ve 53 yıllık Esed ailesi iktidarı sona ermiş oldu.