ABD merkezli teknoloji devleri Apple ve HP, Başkan Donald Trump tarafından açıklanan gümrük vergileri sebebiyle Çin’den Amerika Birleşik Devletleri’ne yapılan sevkiyatları geçici olarak askıya aldı.
FOXCONN, CHENGDU’DAN ABD’YE GÖNDERİMLERİ DURDURDU
Apple’ın Mac bilgisayar ve iPad gibi ürünlerinin montajını üstlenen Tayvanlı üretici Foxconn, Çin’in Chengdu kentindeki tesisinden ABD’ye yapılan gönderimlerin durdurulduğunu bildirdi. Şirket yetkilileri, sevkiyatların durdurulmasının gerekçesi olarak ABD yönetiminin uygulamaya koyduğu yeni gümrük tarifelerini gösterdi.
Söz konusu tesiste üretilen ürünlerin yüzde 30 ila 40’ının ABD pazarına yönelik olduğu kaydedilirken, bu oranın düşmesinin üretim kapasitesini olumsuz etkilediği ifade edildi. Apple’ın bu süreçte üretim ve tedarik ağını Hindistan gibi farklı ülkelere kaydırması bekleniyor.
İŞÇİ MAAŞLARINDA VE ÇALIŞMA SAATLERİNDE AZALMA
Tesis çalışanlarından biri, fazla mesai sürelerinin önemli ölçüde azaldığını belirterek, "Aylık fazla mesai süresi 40 saatin altına düştü. Bu, daha önceki döneme kıyasla yaklaşık yüzde 60'lık bir azalmaya denk geliyor. Dolayısıyla kazancım da düştü," ifadelerini kullandı.
HP DE SEVKİYATI DURDURDU, ÜRETİM DIŞ KAYNAKLARA KAYDIRILIYOR
Öte yandan kişisel bilgisayar üreticisi HP’nin, Chongqing kentindeki üretimi Tayvan merkezli Quanta Computer gibi firmalara dış kaynak olarak devrettiği belirtildi. Quanta bünyesinde görev yapan bir yönetici, Kuzey Amerika’ya ihracatın Nisan ayı itibarıyla durdurulduğunu ve bu sürecin uzun süre devam edebileceğini kaydetti.
Quanta’nın Chongqing’deki tesisinde çalışan bir işçi, bazı üretim hatlarının kapatıldığını ve çalışan sayısında azalma yaşandığını aktardı.
TRUMP BAZI ELEKTRONİK ÜRÜNE MUAFİYET GETİRDİ
Trump yönetimi, 2 Nisan’da Çin dahil olmak üzere birçok ülkeye yönelik "karşılıklı" gümrük tarifeleri uygulayacağını açıklamış, ancak ilerleyen günlerde çoğunluğu Çin’den ithal edilen bazı elektronik ürünleri bu uygulamadan muaf tutmuştu.
COVID-19 salgını sürecinde Çin’deki tedarik zincirlerinin sekteye uğramasının ardından, birçok teknoloji firması üretim ağlarını farklı coğrafyalara yayma stratejisini benimsemişti.