Apartmanda bulunan komşularına karşı yükümlülüklerini yerine getirmeyenler, zamlı para cezaları ödemekle kalmayıp aynı zamanda evden çıkarılma riskiyle karşı karşıya kalabilirler. Üstelik, tek bir şikayet bile bu süreci başlatabilir.

Gürültü yapanlara verilen ceza miktarı değişkenlik gösterebilir, ancak genellikle yüksek meblağlara ulaşabilir. Diğer apartman sakinleri ise gürültücü komşuya karşı mahalle arasında huzuru sağlamak için farklı yaptırımlar uygulayabilir.

KURALLAR ÖNCEDEN BELİRLENMİŞ DURUMDA

Yeni Çağ gazetesinde yer alan habere göre, 2023 yılında komşu daireleri rahatsız etmenin cezası 4 bin 831 lira iken bu ceza 2024 yılı itibari ile yüzde 58 zamla 7 bin 667 liraya çıkarıldı. Kat Mülkiyeti Kanunu'na göre apartmanda oturan tüm dairelerin ortak uymak zorunda olduğu kurallar önceden belirlenmiş bir durumdu.

Eğer yaşadığınız apartmanda komşularınızdan biri gürültü yaptığınızı, müziği veya televizyonun sesini fazla açtığınızı, hatta telefon görüşmelerinizi yüksek sesle yaptığınızı iddia ederse, başınız büyük bir derde girebilir.

Gürültü yapmayı alışkanlık haline getiren komşular hakkında diğer komşular, zabıtaya veya karakola giderek şikayette bulunduğunda veya ALO 187'e ihbarda bulunduğunda, idari para cezasıyla karşılaşmaları muhtemeldir.

YÖNETİCİNİN PARA CEZASI VERME YETKİSİ VAR

Apartman yönetimi devralan yöneticilerin, apartman sakinlerine ceza kesme yetkisi bulunmaktadır. Ancak, kanuna göre bu yetkinin kullanılabilmesi için yöneticinin göreve geldiği anda tüm konut sakinlerine uymaları gereken kuralları ve cezaları önceden bildirmesi gerekmektedir. Yani apartman yöneticisi, vereceği cezaları beyan sistemine dayandırmaktadır. Bununla birlikte, apartman yöneticisinin sadece para cezası verebilme yetkisi bulunmaktadır. Yani yönetici, herhangi bir nedenle kiracıyı evden tahliye edemez.

APARTMAN SAKİNLERİ O EVİ ALABİLİR

Uygulanan para cezalarına rağmen aynı kişinin apartman sakinlerini rahatsız etmeye devam etmesi durumunda Kat Mülkiyeti Kanunu, apartman sakinlerine birleşerek o evi satın alma hakkı tanımaktadır. Bu durumda, evde yaşayan kişi kiracı ise taşınmak, ev sahibi ise evini satmak zorunda kalabilmektedir.

RESMİ GAZETE'DE YAYIMLANDI

Çevre Kanunu'na göre belirlenen idari para cezalarına ilişkin tebliğ, Resmi Gazete'de yayımlanarak uygulanmaya başladı. Tebliğde, eğlence yerleri, fabrikalar, hizmet binaları, atölyeler, iş yerleri, tüm konutlar ve ulaşım araçlarında gürültünün en aza indirilmesi için gerekli önlemlerin alınması gerektiği vurgulandı.

Ruh ve beden sağlığını olumsuz etkileyecek düzeyde gürültü yapanlara ise ağır cezalar öngörüldü. Bu cezalar, Ocak ayından itibaren yüzde 58,46 oranında artırıldı. Standart dışı gürültü ve titreşim yayan konut sahiplerine çevresindekileri rahatsız ettiği gerekçesiyle uygulanacak cezanın tutarı 7 bin 667 lira olarak belirlendi.

GÜRÜLTÜ YAPAN ARAÇ SAHİPLERİNE CEZA

Ulaşım araçlarının keyfi olarak korna çalarak ve sesli egzoz kullanarak yapılmasına sebep olan gürültüye yönelik cezalar artırıldı. Bu tür ihlallerde, özellikle korna çalma ve sesli egzoz kullanma gibi durumlarda, ceza miktarı 23 bin 155 liraya kadar yükseltildi.

Kaynak: istiklal.com.tr