TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu'nda konuşan Tunç, Bakanlığının çalışmaları ve ceza infaz alanındaki düzenlemelere dair milletvekillerinin sorularını yanıtladı.

Tunç, cezaevlerindeki sağlık hizmetlerine ilişkin, 878 tutuklu ve hükümlüye 1 aile hekimi, 1033 tutuklu ve hükümlüye de 1 diş hekimi düştüğünü belirtti.

SEVKLERİN DURUMU

Ceza infaz kurumlarındaki sevklerin isteğe bağlı, disiplin ya da zorunlu nedenlerle yapıldığını açıklayan Tunç, sevkler yapılırken kurum kapasitelerinin göz önünde bulundurulduğunu, tutukluların yargılamalarının devam ettiği sürece yargılama mahallinde barındırıldığını söyledi. Ayrıca, zorunlu sevklerin giderlerinin Bakanlık tarafından karşılandığını belirtti.

“AİLELERE NAKİL BİLGİLENDİRMESİ YAPILIYOR”

Tunç, "Nakil sonrası ailelerine hemen bilgi veriliyor ama bazen güvenlik nedeniyle de bilgi verilemediği durumlar söz konusu oluyor. Ancak nakil gerçekleştikten sonra hangi cezaevinde kaldığı ailesine bildiriliyor." diye konuştu.

Tunç, DEM Parti Şırnak Milletvekili Nevroz Uysal Aslan'ın, "terör örgütü PKK'nın elebaşının hükümlü olarak kaldığı İmralı F Tipi Yüksek Güvenlikli Kapalı Ceza İnfaz Kurumunda tecride maruz bırakıldığı" iddiasına tepki gösterdi. Tunç, İmralı'da tecridin söz konusu olmadığını belirterek, "Orada ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası ve ölünceye kadar infaz kararı verilen hükümlüyle ilgili infaz devam etmektedir. Aynı cezaevinde 4 hükümlü bulunmakta ve belirli zamanlarda, spor saatinde ve sohbet için bir araya gelebilmektedir. Türkiye Cumhuriyeti cezaevlerinin hiçbirinde tecrit söz konusu değildir." dedi.

TERÖRİSTBAŞI ÖCALAN AÇIKLAMASI

Tunç, İmralı'daki hükümlünün terör örgütü elebaşı olduğunu vurgulayarak, "Ziyaret yasağı ve telefon görüşmesine ilişkin kararlar, tamamen yargının, infaz hakimliğinin aldığı kararlar doğrultusunda yapılmaktadır. 40 bin kişinin ölümüne neden olan terör örgütü elebaşıdır. Buna da bağımsız, tarafsız Türk yargısı karar vermiştir." şeklinde konuştu.

İYİ HALDEN TAHLİYE VERİLERİ

Tunç, 2024 yılında iyi halden tahliye edilen 119 bin kişi olduğunu, 815 kişinin talebinin ise reddedildiğini belirterek, "Burada kararların yüzde 94'ye yakınının olumlu olduğunu görüyoruz." dedi.

TAHİR ELÇİ DAVASI: YARGILAMA SÜRECİNİ BEKLEYECEĞİZ

Tahir Elçi'nin öldürülmesine ilişkin davada "bilinçli taksirle ölüme sebebiyet verme" suçundan yargılanan 3 polisin beraatine karar verilmesiyle ilgili olarak Tunç, "Başlangıçta delil tespitiyle ilgili terör örgütünün müdahalesi olmuştu, birtakım sıkıntılar yaşanmıştı. Sonrasında dava süreci başladı, yargılama oldu. Bugün itibarıyla beraat kararı verilmiş, biraz önce duyduk. Bu, ilk derecenin kararı. Bunun istinafı, temyiz süreci var. Yargılama safhasında olan bir konu. Hep birlikte bu yargılama sürecini bekleyeceğiz." ifadelerini kullandı.

AKILLI TEKNOLOJİLERİN CEZA İNFAZ KURUMLARINA ENTEGRASYONU

Tunç, Akıllı Teknolojilerin Ceza İnfaz Kurumlarına Entegrasyonu'na (ACEP) benzer uygulamaların gelişmiş ülkelerde yeni hayata geçirildiğini ve Türkiye'nin bu konuda önde olduğunu belirtti. "Yargıda dijitalleşme konusunda da çalışmalarımız var. Hatta yargıda yapay zekanın kullanılmasına yönelik de Bilgi İşlem Genel Müdürlüğümüzün UYAP çalışmaları devam ediyor." dedi. UYAP'ın dünyaya örnek bir ulusal yargı ağı projesi olduğunu ve yazılım mühendislerinin yeni teknikleri yargının hizmetine sunmaya çalıştığını söyledi.

Kaynak: AA