Suriye'de 61 yıllık Baas rejiminin çökmesinin ardından, devrik lider Beşşar Esed'in Rusya'ya sığınmasıyla ülkenin kimyasal silahlarının durumu merak konusu oldu. ABD merkezli Axios'un haberine göre, ABD Başkanı Joe Biden yönetimi, klor gazı gibi kimyasal silahların güvenliğinin sağlanması için bölgedeki ortaklarıyla yoğun bir iş birliği yürütüyor.
ABD’nin, bu silahların yanlış ellere geçmesini önlemek için ihtiyatlı adımlar attığı ve bölgedeki muhalif gruplarla iletişimde olduğu belirtildi.
2013'TEKİ KİMYASAL KATLİAM HAFIZALARDA
Suriye'de kimyasal silahların geçmişi, 21 Ağustos 2013'teki Doğu Guta'da gerçekleştirilen katliamla hafızalara kazındı. Olayda 1400’den fazla sivil hayatını kaybederken, Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü (KSYÖ), saldırıdan Esed rejimini sorumlu tutmuştu.
KSYÖ, Esed rejiminin 2017 ve 2018 yıllarında da Latamne ve Serakib bölgelerinde kimyasal silah kullandığını tespit etmişti. Bu nedenle Suriye'nin bazı üyelik hakları askıya alınmıştı.
ABD’NİN ODAĞI: KİMYASAL SİLAHLAR
Suriye'nin kimyasal silahlarının geleceği konusunda uluslararası endişeler artarken, ABD’nin bu konuda hızlı hareket ettiği ve kimyasal maddelerin güvenli bir şekilde yok edilmesi için çalışmalar başlattığı öğrenildi. Biden yönetimi, Suriye'deki tüm muhalif gruplarla koordinasyon içinde hareket ederek bu tehditleri kontrol altına almaya çalışıyor.