2024 yılı Nobel Ekonomi Ödülü, dünyaca ünlü ekonomist Daron Acemeoğlu, Simon Johnson ve James Robinson'a verildi. 

NOBEL ALAN 3. TÜRK OLDU

ABD'nin en önde gelen üniversitelerinden MIT'de öğretim üyeliği yapan Prof. Daron Acemoğlu, Türkiye'den Nobel Ödülü alan üçüncü isim oldu.

Daha önce Orhan Pamuk edebiyat, Aziz Sancar kimya alanında Nobel'in sahibi olmuştu.

KRALİYET BİLİMLER AKADEMİSİ’NDEN ÖDÜL AÇIKLAMASI

İsveç Kraliyet Bilimler Akademisi'nden yapılan açıklamada "Acemoğlu, Simon Johnson ve James Robinson - toplumsal kurumların bir ülkenin refahı için önemini gösterdiler. Hukukun üstünlüğünün zayıf olduğu toplumlar ve nüfusu sömüren kurumlar büyüme veya daha iyiye doğru değişim yaratmaz. Ödül sahiplerinin araştırması bunun nedenini anlamamıza yardımcı oluyor" ifadeleri kullanıldı.

G Z13J1 L X I A Aly L Q

"TOPLUMSAL KURUMLARIN ÖNEMİNİ GÖSTERDİLER"

Ekonomi Bilimleri Ödülü Komitesi Başkanı Jakob Svensson da açıklamasında "Ülkeler arasındaki gelir farklılıklarını azaltmak, zamanımızın en büyük zorluklarından biridir. Ödül sahipleri, bunu başarmak için toplumsal kurumların önemini gösterdiler" diye konuştu.

11 MİLYON İSVEÇ KRONU 3’E BÖLÜNECEK

11 milyon İsveç kronu olarak belirlenen ödülün, kazananlar arasında eşit olarak paylaştırılacağı da belirtildi.

DARON ACEMOĞLU KİMDİR?

Daron Acemoğlu 1967 yılında İstanbul’da dünyaya geldi.

İlköğrenimini İstanbul Kadıköy’deki Aramyan Uncuyan Ermeni İlkokulu'nda tamamladıktan sonra 1986'da Galatasaray Lisesinden mezun oldu.İngiltere’nin York Üniversitesinde ise lisans eğitimini tamamladı.

London School of Economist okulunda öğretmenlik yapan Daron Acemoğlu, 2000 yılında ise profesörlüğünü aldı.

Daron Acemoğlu, 1993 yılından beri Massachusetts Teknoloji Enstitüsü'nde (MIT) akademik kariyerine devam ederken, 2000 yılında ekonomi profesörü ünvanını aldı.

Acemoğlu, siyasal ekonomi, ekonomik kalkınma, ekonomik büyüme, gelir ve ücret dengesi eşitsizliği, çalışma ekonomosi, iktisat teorisi ve beşeri sermaye ve eğitim konularında çalışmalar yapıyor.

NOBEL ÖDÜLÜ NEDİR? 

Nobel ödülleri her yıl, dinamiti bulan ve 1896 yılında hayatını kaybeden İsveçli mucit Alfred Nobel isteiği üzerine fizik, kimya, tıp, barış, ekonomi ve edebiyat dallarında veriliyor.

TÜRKİYE'DEN NOBEL ALAN İSİMLER

Acemoğlu, Türkiye'den Nobel ödülü alan üçüncü isim oldu.

Orhan Pamuk, 2006 yılında Nobel Edebiyat Ödülü almıştı. Nobel jürisi, Pamuk'un "kenti İstanbul'un melankolik ruhunu araştırma yolunda, kültürlerin çatışmaları ve birbirleriyle iç içe geçmesinde yeni semboller bulduğunu" belirtmişti.

Aziz Sancar, 2015 yılında "hücrelerin hasar gören DNA'ları nasıl onardığını ve genetik bilgisini koruduğunu haritalandıran araştırmasıyla Nobel Kimya Ödülü'nü kazanmıştı. Sancar, ödülü ABD'li Paul Modrich ve İsveçli Tomas Lindahl ile birlikte kazanmıştı.

Kaynak: HABER MERKEZİ