Saadet Partisi Antalya Milletvekili Şerafettin Kılıç, zirai donun çiftçileri olumsuz etkilediğini belirterek, "Zararın telafisi için; felaketten etkilenen illerimiz ivedilikle afet bölgesi ilan edilmeli, gerekli zarar tespit ve telafi çalışmaları gecikmeksizin yapılmalıdır" dedi.
Saadet Partisi Antalya Milletvekili Şerafettin Kılıç, Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde düzenlediği basın toplantısında, zirai don felaketini, Gazze’deki soykırımı, iklim kanunu teklifiyle ilgili endişeleri ve dış politikada yaşanan gelişmeleri değerlendirdi.
"ZİRAİ DON ÜRETİCİYİ MAĞDUR ETTİ"
Saadet Partili Şerafettin Kılıç Meclis'te düzenlediği basın toplantısında, ülke genelinde etkili olan zirai don olayının birçok üreticiyi mağdur ettiğini söyledi.
Zirai don olayının ekili ve dikili tarım alanlarını da etkilediğini ifade eden Kılıç, sebze ve meyvelerin birçoğunun bu durumdan olumsuz etkilendiğini belirtti.
"ZİRAİ DONDAN ETKİLENEN İLLER AFET BÖLGESİ İLAN EDİLSİN"
Kılıç, "Zararın telafisi için; felaketten etkilenen illerimiz ivedilikle afet bölgesi ilan edilmeli, gerekli zarar ziyan ve telafi çalışmaları gecikmeksizin yapılmalı. Birçok ilimizde tarımsal üretim sezonu neredeyse başlamadan bitmiştir. Gerekli tedbirler alınmazsa, zararlar telafi edilmezse halihazırda yüksek olan gıda enflasyonu ne yazık ki daha da yükselecektir. Tarım ve Orman Bakanlığımız derhal ilave destekler açıklamalı. Zarar gördüğü tespit edilen üreticilerimize şartlarına bakılmaksızın destek sağlanmalı." diye konuştu.
Türkiye genelinde nisan ayındaki kar yağışı ve soğuk havanın etkisiyle yaşanan zirai dondan başta kayısı olmak üzere üzüm, incir, elma, erik, kiraz, vişne, fındık, ceviz, badem, şeftali, Trabzon hurması gibi ürünler etkilendi.
ABD'DEN YOLA ÇIKAN F-35 PARÇALARI YÜKLÜ GEMİ İÇİN ÇAĞRI
ABD'den F-35 parçaları yüklü "Maersk Detroit" adlı bir geminin yola çıktığını ve söz konusu geminin 28 Nisan'da Mersin Limanı'na uğradıktan sonra İsrail'e geçeceğini söyleyen Kılıç, "Bu geminin Türkiye topraklarına girmesine izin vermeyin. Gazze'deki katliamların parçası olan bu sevkiyatın durdurulması için harekete geçin." dedi.
İKLİM KANUNU TEKLİFİ İÇİN "GERİ ÇEKİN" ÇAĞRISI
TBMM Genel Kurulunda İklim Kanunu Teklifi'nin görüşüldüğünü de hatırlatan Kılıç, "Türkiye’nin üretim özgürlüğünü kısıtlayacak bu düzenlemeyi kabul etmeyin, bu kanun teklifini derhal geri çekin. İklim Kanunu, içerik bakımından iklimden çok sermaye ve sömürü ile ilişkilidir. Tarım ve hayvancılığı doğrudan etkileyecek bir kanun teklifidir ancak, Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu’nda konuşulmadan genel kurula getirilmiştir. Konudan etkilenecek paydaşların görüşü alınmamıştır, çiftçiler, üreticiler ve sivil toplum kuruluşları sürece dahil edilmemiştir. Kamuoyunun bunca tepkisine rağmen, bu kanunu meclise getirenler, konu ile ilgili en ufak bir açıklama yapmamıştır. Neresinden bakarsanız bakın, problemli bir süreç yürütülmüştür. Adeta yangından mal kaçırır gibi, kanun teklifi meclise getirilmiş ve meclisten geçirilmeye çalışılıyor." ifadesini kullandı.