Eğitim

YKS sınav merkezi tercihi 5 tane zorunlu mu? YKS sınav merkezi tercihi nasıl yapılır?

YKS sınav heyecanı milyonlarca kişi sardı. 2025 YKS başvuruları başladı. Adaylar sınav başvurusu yaparken gireceği adresleri de belirlemek zorundalar. Bundan dolayı da sınav merkezi tercihi 5 tane olmak zorunda mı? şeklinde sorular gündeme gelmeye başladı.

Abone Ol

YKS 2025 başvuru işlemleri devam ederken, öğrenciler “YKS sınav merkezi tercihi 5 tane zorunlu mu? YKS sınav merkezi tercihi nasıl yapılır?” sorularına yanıt aramaya başladı. Bu konuda beklenen cevap ÖSYM’den geldi. İşte ayrıntılar…

YKS SINAV MERKEZİ TERCİHİ NASIL YAPILIR?

YKS sınav merkezi tercihi nasıl yapılır? sorusunun yanıtı da en çok araştırılan konular arasında yer alıyor. YKS’ye girecek adaylar ÖSYM Aday İşlemleri Sistemi'nden "https://ais.osym.gov.tr" veya ÖSYM aday işlemleri mobil uygulamasından sınav merkezi tercihlerini güncelleyebiliyor. Adaylar, tercih yaparken karşılarına 5 il değişiklik seçeneği çıkıyor.

YKS 5 SINAV MERKEZİ TERCİHİ ZORUNLU MU?

Sınav merkezlerinin adları ve kodları Liste 1’de yer almaktadır. 5 sınav merkezi tercihi alanı bulunmaktadır. 1. ve 2. Sınav Merkezi Tercihleri alanlarına adayın adresinde yer alan merkez, okulunun bulunduğu merkez veya bu merkezlere yakın olarak Merkezince belirlenen sınav merkezlerinden biri yazılması gerekiyor. Diğer Sınav Merkezi Tercihleri alanlarına tercih edilen diğer sınav merkezleri yazılabilecektir.

YKS SINAV MERKEZİ TERCİHİNİN 2’Sİ AYNI OLABİLİR Mİ?

İkinci tercihin işlem görebilmesi için birinci tercihte belirtilen merkezden farklı bir merkez olması gerekmektedir. Merkezimiz gerektiğinde, listede yazılı merkezlere ek olarak yeni sınav merkezleri açabilir veya listede yazılı sınav merkezlerinden bazılarını iptal edebilir.

YKS NASIL BİR SINAVDIR?

Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS), Türkiye'de ÖSYM tarafından 2017-2018 eğitim öğretim yılından itibaren uygulanmaya başlanan ve her yıl yapılan ortaöğretimden yükseköğretime geçiş sınavı sistemidir.

TYT NEDİR?

Üniversiteye gitmek isteyen adaylar, iki aşamalı sınava girmeleri gerekiyor. İlk olarak Temel Yeterlilik Testi (TYT) oturumuna girilir. TYT, bir üniversiteye yerleşebilmek için zorunlu bir sınavdır ve ilk aşamadır. Sorular, seçilmiş lise müfredatından gelmektedir ve bu oturuma girmek zorunludur. Adayların tercih yapabilmeleri için Matematik veya Türkçe testlerinden yarım net yapması yeterli olmaktadır. Sınavın süresi 135 dakikaydı. 2022 senesinde yayımlanan kılavuza göre sınav süresi 165 dakika olmuştur.

AYT NEDİR?

Sorular dört yıllık lise müfredatından gelmektedir. Adaylar TYT sonrasında AYT'ye girmek zorunda değildir. Fakat genel olarak 4 yıl eğitimli üniversiteler, TYT (%40) + AYT (%60) puan toplamları ile aldığı için bu sınava girilmesi gerekmektedir. Sınavın süresi 180 dakikadır.