Meclis Başkanı Numan Kurtulmuş, siyasi parti liderlerini ziyaret ederek yeni anayasa görüşmelerine başladı. AK Parti Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Erdoğan, MHP Genel Başkanı Bahçeli ile görüştükten sonra CHP Genel Başkanı Özgür Özel ile de bir araya gelme kararı aldı.
Bugün, bazı iktidara yakın gazeteler yeni anayasa için çağrı yaptılar. Akit "Sivil anayasanın tam zamanı" derken, Milat "Katılımcı anayasa" başlığıyla yayımlandı. Ancak, eleştirmenler AK Parti'nin yeni anayasa girişimlerini neo-liberal politikaları ve otoriter eğilimleri güçlendirmek için bir fırsat olarak görüyorlar.
Erdoğan, yeni anayasa konusunda önemli açıklamalarda bulundu. Erbil dönüşünde uçakta yaptığı konuşmada, Türkiye'nin darbe ruhunu taşıyan mevcut anayasadan kurtulup daha özgürlükçü ve yenilikçi bir anayasaya geçme zamanının geldiğini belirtti. Ayrıca, CHP lideri Özgür Özel ile yapacağı görüşmede bu konuyu ele alacaklarını söyledi.
Öte yandan, AK Parti'nin önceki anayasa değişikliklerinde olduğu gibi, bu kez de yeni anayasa konusunda öncülük ettiği ve birçok değişiklik önerdiği belirtiliyor. Özellikle, cumhurbaşkanlığı hükümet sisteminin ve yüzde 50+1 kuralının korunması ve güçlendirilmesi gerektiği vurgulanıyor.
MHP'nin yeni anayasa konusundaki tutumu da önemli. Genel Başkan Yardımcısı Feti Yıldız, partisinin anayasanın ilk dört maddesi ve vatandaşlık konusundaki 66. maddeye karşı çıkacağını açıkladı. Ayrıca, MHP'nin hazırladığı 100 maddelik anayasa teklifinde yer alan önemli düzenlemeleri aktardı.
Özellikle, 66. madde Türk Devletine vatandaşlık bağı ile bağlı olan herkesin Türk olduğunu belirtiyor. Bu madde, MHP'nin kırmızı çizgileri arasında yer alıyor.
AK Parti ve diğer siyasi aktörler arasında yeni anayasa konusunda önemli bir görüşme trafiği yaşanıyor. Ancak, hangi maddelerin değiştirileceği ve uzlaşının nasıl sağlanacağı konusunda belirsizlikler devam ediyor.