Peki dürüst ödeyenin suçu ne ? 20 Yıldan bu yana ve son olarak, Ocak 2023 seçim öncesi 11 defa çıkarılan vergi afları ile bir taraftan vergisini ödemeyen mükellefler ödüllendirilirken, diğer taraftan kendi iradeleri ile vergisini zamanında dürüstçe ödeyen mükellefler adeta cezalandırılmışlardır.

Peki dürüst ödeyenin suçu ne ?.......

20 Yıldan bu yana ve son olarak, Ocak 2023 seçim öncesi 11 defa çıkarılan vergi afları ile bir taraftan vergisini ödemeyen mükellefler ödüllendirilirken, diğer taraftan kendi iradeleri ile vergisini zamanında dürüstçe ödeyen mükellefler adeta cezalandırılmışlardır.

Sürekli tekrarlanan vergi afları, vergi kaçakçılığı için nasıl olsa vergi affı çıkacak algısı uygulanan normal işlemin bu olduğu izlenimini uyandırmasına bağlı olarak dürüst mükellefler, vergi aflarının vergi kaçakçıları için bir ödül olduğu kendilerinin ise cezalandırıldıklarını düşünülmektedir.

Günü kurtarmaya çalışıyorlar…………

Bu veriler mali disiplinin, özellikle son 5. 6 Yıllık dönemde tamamen bozulduğunu gösteriyor. Bozulan disiplin bize daha fazla faiz yükü, yüksek enflasyon ve faiz oranı olarak dönüyor. Sadece kamu yatırımlarının azalması, altyapının kötüleşmesi anlamına geliyor. Özetle, öngörülü, planlı, perspektifli, vizyonlu bir bütçemiz yok. Günü kurtarmaya çalışıyorlar.

532 çeşit vergi ödüyoruz……..

Asgari ücretlisinden, çalışanından çalışmayanından, emeklisinden, işadamına kadar her kesim vatandaştan çocuğundan, gencinden yaşlısından her vatandaştan sabah kalkıp akşam yatağa girene kadar dolaylı ve dolaysız olarak 532 çeşit vergi ödüyoruz. Bakın içerisinde bulunduğumuz yıl, vatandaş olarak adını hiç duymadığımız, varlığından haberdar bile olmadığımız pek çok kanuna göre vergi, resim, harç, fon, devlet hakkı, katkı payı, ceza, zam, gecikme faizi, gecikme zammı ve pek çok farklı adla ödemeyi Merkezi Yönetim Bütçesi'ne yapıyoruz. Aldığımız her nefesle, attığımız ve atmadığımız her adımla vergi veya farklı adlarla pek çok ödeme yapıyoruz.

Dolaylı vergilerden vazgeçilmelidir……

OECD ülkelerinde beyanname veren gelir vergisi mükelleflerinin nüfusa oranı ortalama %50'ler seviyesinde iken bu oran ülkemizde %2,4'tür. Vergi tabanının genişletilememesi vergi idaresinin daha geniş bir ifadeyle vergi sisteminin iyi işlemediğini göstermektedir. İdare aslında kolay vergicilik yolunu seçmiş olup çoğunluğu vatandaştan alınan dolaylı vergiler olmak üzere dar bir kesimden vergi tahsil etmeye çalışmaktadır. Bu durum vergilendirilebilir kapasitenin tam olarak kullanılmamasına dolayısıyla vergi gelirlerinin istenilen düzeyde olmamasına sebep olmaktadır.

Her kuruşun hesabı sorulmalı……..

Torbalara sıkıştırılmış vergi düzenlemeleri, indirim, istisna, muafiyetler, aflar, uzlaşmalar, dolaylı vergiler sıradan bir vatandaşın vergide ne olup bittiğini anlamasını, kavramasını ve anlamlandırmasını zorlaştırıyor.

Vatandaşta vergi bilincinin olmaması, nereye, ne kadar vergi ödediği, kimlerin vergi ödemediğini sormasına engel teşkil ettiği gibi, ödediği vergilerin nerelere, kimlere, ne kadar ve nasıl harcandığını sormasına da engel. Hoş, sorduğunda ne kadar şeffaf yanıt alacak o da ayrı bir konu ama bunun başlangıç noktası sormaktır. Vatandaş olarak, ödenen her kuruşun hesabını sormaktır. Hesabını vermek de her iktidarın zorunlu görevidir.

Sevgilerimle