Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi (NKÜ) Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölüm Başkanı Prof. Dr. İsmet Başer, kar yağışının toprağı bir örtü gibi sararak ürünleri koruduğunu ifade etti.

Kar yağışının çiftçiler açısından büyük bir öneme sahip olduğunu dile getiren Başer, kar örtüsünün topraktaki nemi artırarak bitkilerin hızlı büyümesini sağladığını aktardı.

Başer, çiftçilerin kar yağışını memnuniyetle karşıladığını belirterek, "Çiftçilerimiz, topraklarını ektikten sonra mutlaka kar yağışı bekler. Zira kar, toprağa önemli ölçüde nem kazandırarak verim potansiyelini artırır." şeklinde konuştu.

Trakya'da ekilen tarım ürünlerinin çıkışının oldukça başarılı olduğunu belirten Başer, kar yağışının ürünler için adeta bir ilaç etkisi yarattığını vurguladı.

Kar suyunun topraktaki mineralleri çözerek bitkilerin beslenmesine yardımcı olduğunu belirten Başer, "Yağışlar oldukça önemli. Eğer bu yağış kar şeklinde olursa, karın sağladığı birçok fayda var. Kar, bitkileri düşük sıcaklıklardan koruyarak birçok hastalık ve zararlıdan korunmalarını sağlıyor. Aynı zamanda kar, su kaynağı olmasının yanı sıra bitkilerin hastalıklara karşı korunmasında da önemli bir avantaj sunuyor." şeklinde konuştu.

Başer, kar yağışının yer altı su rezervleri açısından en değerli kaynak olduğunu ifade etti.

Üreticilere, ekili arazilerini düzenli olarak kontrol etmeleri gerektiğini tavsiye eden Başer, "Trakya'da buğday çıkışları oldukça iyi. Arazileri gezdiğimizde bazı ekili alanlarda bitkilerin ani sararmalar gösterdiğini gözlemliyoruz. Bu nedenle üreticilerimizin mutlaka tarlalarını denetlemesi gerekiyor. Haftada bir kez arazi kontrolleri yaparak gerekli önlemleri almalılar. Gördüğümüz bu sararmalar ani sıcaklık değişiklikleri veya toprakta ilaç birikiminden kaynaklanıyor olabilir." dedi.

Kaynak: AA