EPDK’den yapılan yazılı açıklamaya göre, Kurum tarafından düzenli olarak sürdürülen Akaryakıt Kalitesi İzleme Sistemi (AKİS) çerçevesinde 2023 yılı yaz ve kış dönemlerinde toplam 677 motorin ve 628 benzin numunesi alındı.

Numune alma işlemlerinin, EPDK ile protokol çerçevesinde İl Emniyet Müdürlükleri ve İl Jandarma Komutanlıkları tarafından gerçekleştirildiği ve istasyonların Türkiye genelini temsil edecek şekilde basit tesadüfi örnekleme yöntemiyle belirlendiği bilgisi paylaşıldı.

NUMUNELER 47 KRİTER ÜZERİNDEN ANALİZ EDİLDİ

Alınan numunelerin akredite laboratuvarlarda analiz edilerek 27’si benzine, 20’si motorine ait olmak üzere toplam 47 teknik kriter doğrultusunda değerlendirildiği belirtildi.

AKİS 2023 çalışmaları sonucunda, motorin numunelerinin yüzde 99,9’unun, benzin numunelerinin ise yüzde 98,7’sinin ilgili teknik düzenlemelere uygun olduğu tespit edildi. Böylece genel uyum oranı yüzde 99,3 olarak belirlendi.

Sadece Samsun ilinde alınan bir motorin numunesinin "kükürt oranı" parametresinde, Bolu, Bursa, İstanbul ve Sakarya illerinden alınan 8 benzin numunesinin ise "araştırma oktan sayısı" ve "motor oktan sayısı" kriterlerinde teknik düzenlemelere aykırılık taşıdığı ifade edildi.

YASAL SINIRLARIN TAMAMIYLA SAĞLANDIĞI BELİRTİLDİ

Açıklamada, alınan tüm numunelerin ulusal marker seviyesi açısından da incelendiği ve tamamının yasal sınır değerlerini karşıladığı vurgulandı. Bu durumun, piyasaya arz edilen yakıtların tamamının yasal yollarla temin edildiğini gösterdiğine dikkat çekildi.

AKİS, KALİTEYİ ARTIRDI, KAÇAK YAKITI GÜNDEM DIŞINA İTTİ

2011 yılında uygulamaya konulan AKİS’in, 2023 itibarıyla yaz ve kış dönemi olmak üzere 10. kez tam kapsamlı biçimde uygulandığı bildirildi.

Açıklamada, “Yıllar itibarıyla elde edilen sonuçlar, Türkiye’de akaryakıt kalitesinin en üst seviyede olduğunu ortaya koymaktadır.” ifadesine yer verildi. Özellikle son 3 yılda teknik düzenlemelere aykırılık oranlarının azaldığı ve piyasada yer alan yakıtların kalite açısından olumlu bir seyir izlediği belirtildi.

EPDK’nin AKİS sistemiyle akaryakıt kalitesinin izlenmesini ve kayıt dışı uygulamaların önlenmesini hedeflediği vurgulanarak, "AKİS sayesinde hem çevresel riskler azaltılmakta hem de tüketicilerin araçlarına uygun, güvenilir yakıt kullanması sağlanmaktadır." denildi.

Ayrıca açıklamada, kolluk kuvvetlerinin özverili çalışmaları, TÜBİTAK ile yürütülen ulusal marker projesi ile bayi ve depo otomasyon sistemlerinin başarıyla hayata geçirilmesi sayesinde, kaçak akaryakıtın Türkiye’nin gündeminden çıktığına işaret edildi.

Kaynak: AA