ABD Tarım Bakanlığından yapılan açıklamada, program kapsamındaki projelerin yüksek maliyetli olduğu, fonların büyük kısmının çiftçilere ulaşmadığı savunuldu. Tarım Bakanı Brooke Rollins, uygulamayı “yeşil yeni aldatmaca” olarak niteleyerek, programın çiftçilerden ziyade siyasi amaçlar doğrultusunda hayata geçirildiğini iddia etti.
Program kapsamında; toprak erozyonunu önleyen bitkilerin ekilmesi, çevresel etkilerin azaltılması amacıyla bitki besinlerinin yönetilmesi gibi projelere destek sağlanıyordu. Biden yönetimi, bu uygulamanın 60 binden fazla çiftçiye ulaşmasını ve 60 milyon metrik tonun üzerinde karbon salınımının önlenmesini öngörmüştü.
Başkan Donald Trump, görevdeki ilk günlerinde ABD'nin Paris İklim Anlaşması’ndan çekilmesini öngören kararı imzalamış, kömür üretimini artırmaya yönelik düzenlemeleri de hayata geçirmişti.
DÜNYAYI KİRLETEN ÜLKELER GERİ ADIM ATARKEN TÜRKİYE KANUNU UYGULAMAK İSTİYOR
Dünyada en yüksek karbon salınımına neden olan ülkeler, iklim taahhütlerinden geri adım atarken; küresel ölçekte yalnızca yüzde 1 düzeyinde karbon salınımı yapan Türkiye’nin İklim Kanunu’nu çıkarmakta bu denli ısrarcı olması dikkat çekiyor. Küresel sorumluluğun asıl yükünü taşıyan ülkelerin benzer bir kararlılık sergilememesi ise iklim mücadelesinin yalan olduğuna dair soru işaretlerini beraberinde getiriyor.