CNN'in haberine göre, Maryland Bölge Yargıcı Deborah Boardman, mahkemede, doğumla vatandaşlık hakkının tanınmaması halinde bebeklerin kimliksiz kalacağını belirten 5 hamile kadının şikayetlerini değerlendirdi.

Boardman, göçmen ailelerin ABD’de doğan çocuklarına vatandaşlık verilmesini engelleyen düzenlemenin anayasaya aykırı olduğunu ifade etti.

Vatandaşlık hakkının verilmemesinin telafisi imkânsız zararlar doğuracağını vurgulayan Boardman, bu gerekçeyle ülke genelinde ihtiyati tedbir kararı aldı.

TRUMP’IN KARARNAMESİ ANAYASAYA AYKIRI BULUNDU

Trump’ın doğumla vatandaşlık hakkını sona erdirme kararını engelleyen Boardman, söz konusu kararnamenin 125 yıllık Yüksek Mahkeme içtihadıyla çeliştiğine dikkati çekti.

Maryland Bölge Yargıcı Deborah Boardman’ın, eski ABD Başkanı Joe Biden tarafından atandığı biliniyor.

Trump yönetiminin, kararı temyize götürmesi ve konunun nihai karar için Yüksek Mahkeme’ye taşınması bekleniyor.

ABD’de her yıl yaklaşık 150 bin çocuk, ülke sınırları içinde doğduğu için vatandaşlık hakkı elde ediyor.

Trump, 20 Ocak’taki yemin töreninin ardından, ABD’de doğan çocukların otomatik olarak vatandaşlık kazanmasını sağlayan düzenlemeyi kaldıran bir kararname imzalamıştı.

Kararnameye karşı 18 Demokrat eyalet savcısı dava açarken, diğer eyaletlerde de benzer ihtiyati tedbir kararlarının alınabileceği belirtiliyor.

ABD’nin Seattle eyaletinde Bölge Yargıcı John Coughenour, 23 Ocak’ta Trump’ın doğumla vatandaşlık hakkını engelleyen kararını “anayasaya aykırı” olduğu gerekçesiyle geçici olarak durdurmuştu.

ABD’DE DOĞANLARA VATANDAŞLIK HAKKI VEREN 14. EK MADDE’DEKİ İFADELER

ABD’de doğumla vatandaşlık hakkına ilişkin davaların merkezinde, 1868’de onaylanan ABD Anayasası’nın 14. Ek Maddesi ve köle statüsündeki Dred Scott'un vatandaş olmadığına hükmeden, "Dred Scott kararı" olarak bilinen Anayasa Mahkemesi kararı yer alıyor.

Davacılar, ABD topraklarında doğanların vatandaşlık hakkına sahip olması gerektiğini savunarak, "Doğuştan vatandaşlık ilkesi, ulusal demokrasimizin temeli. Bu ilke, ülkemizin yasalarının her yerinde yer alıyor ve nesiller boyu vatandaşlar için ortak bir ulusal aidiyet duygusunu şekillendiriyor" ifadelerini kullandı.

Trump yönetimi ise vatandaş olmayanların çocuklarının ABD'nin "yargı yetkisine tabi olmadığını" öne sürerek, bu nedenle doğumla vatandaşlık hakkına sahip olmadığını savunuyor.

Federal hükümet, Maryland’de açılan davaya verdiği yanıtta, "Anayasa, özellikle federal göç yasalarını ihlal eden (veya açıkça hiçe sayan) kişilerin çocuklarına Amerikan vatandaşlığı hakkı tanıyan bir kazanç maddesi içermiyor" açıklamasında bulundu.

14. EK MADDE’DEKİ HÜKÜMLER

ABD Anayasası’nın 14. Ek Maddesi, İç Savaş'ın ardından eski kölelere ve özgür Afrikalı Amerikalılara vatandaşlık hakkı sağlamak amacıyla eklendi. Ek Madde’de, "Amerika Birleşik Devletleri'nde doğmuş veya vatandaşlığa geçmiş ve yargı yetkisine tabi olan tüm kişiler, Amerika Birleşik Devletleri'nin ve ikamet ettikleri eyaletin vatandaşlarıdır" ifadeleri yer alıyor.

Demokrat başsavcıların, söz konusu kararnamenin uygulanmasını durdurma talebiyle dava açtığı 22 eyalete karşı, 18 Cumhuriyetçi başsavcı ise New Hampshire'de açılan bir federal davaya katılarak başkanın emrini savunduklarını duyurdu.

Kaynak: Haber Merkezi